Evaluatie GezondVeluwe
Wat heeft 5 jaar GezondVeluwe opgeleverd?
18 oktober 2021
GezondVeluwe bestaat 5 jaar! En – zoals in juni aangekondigd – een goed moment om te evalueren. De wens van het Bestuurlijk Platform was een frisse blik op het functioneren van het netwerk. Daarom is de evaluatie uitgevoerd door twee adviseurs van Raedelijn. In de zomermaanden hebben alle bestuurders, kern- en projectgroepleden een vragenlijst ontvangen en zijn bestuurders geïnterviewd. Lees snel wat 5 jaar GezondVeluwe heeft opgeleverd.
Resultaten
5 jaar GezondVeluwe heeft heel wat opgeleverd:
- Er zijn integrale ouderenteams rondom alle huisartsenpraktijken en men werkt in de volle breedte met OZOVerbindzorg. Dit ondersteunt ouderen in het langer thuis wonen.
- In tien huisartsenpraktijken is een jeugdzorgwerker gestationeerd om te zorgen dat een kind met een GGZ zorgvraag zo snel mogelijk op de juiste plek zorg ontvangt. Veelal is dat in de eerstelijn.
- Er zijn netwerken rondom de volwassen GGZ zorg ingericht waardoor zorg- en hulpverleners elkaar sneller weten te vinden. Dit komt de mensen met een psychische kwetsbaarheid te goede.
- Voor mensen met kanker is een programma opgezet waarin al voor aanvang van de behandeling nagedacht wordt over het revalidatietraject. Doel is om kankerpatiënten zo fit mogelijk te houden. Dit geldt zowel op fysiek vlak (bijv. met fysiotherapie) als op mentaal / psychisch gebied.
- Tenslotte is voor mensen met complexe Parkinson in de gemeente Harderwijk een casemanager beschikbaar die helpt bij het koppelen van zorgvraag en aanbod.
Verbeterpunten en vervolg
Naast wat het netwerk heeft opgeleverd is er gekeken naar wat elke organisatie haalt en brengt in de samenwerking, wat verbeterpunten zijn en wat nodig is om de komende jaren een inspirerend netwerk te blijven. Uit de evaluatie komt naar voren dat het voor de GezondVeluwe deelnemers helder is welke maatschappelijke opgave en thema’s hen aan elkaar verbindt. Om de focus te behouden is er wel behoefte aan een herijking van het beeld van de regio en het gezamenlijk vaststellen van speerpunten.
Op basis van deze herijking kan een meerjarenagenda met concrete doelen worden opgesteld zodat helderder wordt waar we met elkaar aan werken. En resultaten kunnen vervolgens meer zichtbaar worden gemaakt, zo komt uit de evaluatie naar voren. Het betrekken van inwoners en patiënten zou meer vanzelfsprekend moeten zijn.
Benieuwd naar meer uitkomsten van de evaluatie? Bekijk het hieronder.