
Ouderen
Alles over ouderenzorg
Het aantal ouderen in de regio Noordwest-Veluwe is hoger dan in de rest van Nederland en blijft in de toekomst extra snel toenemen. Daarnaast worden ouderen tegenwoordig minder snel in een verpleeghuis opgenomen. Maar blijven ze, ook met complex zorgvragen, langer thuis wonen. Hierdoor neemt ook de zorgvraag van ouderen toe. Daarom is GezondVeluwe in juni 2016 gestart met samenwerking rondom de zorg en ondersteuning voor ouderen in Noordwest-Veluwe en Zeewolde.
Het doel is om de zorg voor oudere inwoners (van 75 jaar en ouder) te verbeteren, om ouderen zo lang mogelijk vitaal te houden en om hen goed te begeleiden zodat achteruitgang snel gezien wordt.
Wat willen we en wat hebben we al bereikt?
Door samen te werken willen we zorgen dat ouderen en mantelzorgers de zorg en ondersteuning krijgen die aansluit bij wat zij echt nodig hebben. Oftewel: meer zorg op maat. Daarnaast willen we voorkomen dat ouderen onnodig kwetsbaar worden en intensievere hulp en ondersteuning nodig hebben. Ook willen we de zorg en ondersteuning dichtbij de ouderen organiseren zodat zij zo lang mogelijk zelfredzaam blijven.
De afgelopen jaren hebben we al veel bereikt:
- Alle huisartsenpraktijken die zijn aangesloten bij Medicamus hebben een praktijkondersteuner huisartsenzorg (POH) ouderenzorg aangesteld.
- In lokale ouderenteams werken professionals samen rondom (kwetsbare) ouderen. Via een multidisciplinair overleg (MDO) en het communicatieplatform OZOverbindzorg is er informatie-uitwisseling en overleg
- Implementatie van communicatieplatform OZOverbindzorg
- Oprichting van Veluws Ouderen Servicepunt (VOS). Het VOS vindt een plek voor kortdurend verblijf voor cliënten die daarvoor worden verwezen door huisartsen en medisch specialisten te vinden. Ouderen kunnen zelf ook terecht bij het VOS, met alle vragen die ze hebben rondom zorg en welzijn.
Hoe pakken we het aan?
In onze aanpak gaan we uit van het gedachtengoed van Positieve Gezondheid. Dit is een brede benadering, gericht op het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan.
Er is een Kerngroep Ouderen en Palliatieve zorg waarin directies en managers van de deelnemende organisaties vertegenwoordigd zijn. De kerngroep coördineert en creëert randvoorwaarden voor samenwerking binnen GezondVeluwe en neemt besluiten. Naast de kerngroep is er ook een Expertgroep ouderenzorg, waarin alle betrokken disciplines aan deelnemen. Deze Expertgroep signaleert knelpunten, maakt plannen om de samenwerking te verbeteren en initieert nieuwe projecten. Rechtsboven op deze pagina leest u wie in welke groep zit.
Vanuit deze groepen werken we aan projecten waarbij de oudere centraal staat. Een overzicht van deze projecten staat hieronder. Klik op de titel om uit te klappen en meer informatie te lezen.
Voortgang project
-
2017
Implementatie Ouderenteams en OZOVerbindzorg
-
2018
Oprichting Veluwes Ouderen Servicepunt (VOS)
-
2018
Netwerk Dementie NWV is ondergebracht bij GezondVeluwe
-
2019
Netwerk Palliatieve zorg is ondergebracht bij GezondVeluwe
-
2020
Project Geestelijke verzorging in de thuissituatie: oprichting van Centrum voor Levensvragen
-
1 oktober 2021
Start pilot Digitaal MDO Kwetsbare Ouderen, wekelijkse patiëntenbesprekingen tussen diverse disciplines
-
we zijn nu hier
-
1 dec 2021 - 1 maart 2022
Pilot Acute ongeplande wijkverpleging in Harderwijk, verwijzingen door huisartsen, Huisartsenpost en SEH worden gecoördineerd voor het VOS
-
Q2 2022
Pilot Acute ongeplande wijkverpleging, besluitvorming over pilot en uitrol in de regio