Ouderen- en palliatieve zorg
Alles over ouderen- en palliatieve zorg
Het aantal ouderen in de regio Noordwest-Veluwe is hoger dan in de rest van Nederland en blijft in de toekomst extra snel toenemen. Daarnaast worden ouderen tegenwoordig minder snel in een verpleeghuis opgenomen en blijven ze langer thuis wonen, ook met complexe zorgvragen. Hierdoor ontstaan andere uitdagingen voor zorgprofessionals. Daarom is GezondVeluwe in juni 2016 gestart met samenwerking rondom de zorg en ondersteuning voor ouderen in Noordwest-Veluwe en Zeewolde.
Onze gezamenlijke ambitie
Ouderen en mensen met chronische aandoeningen hebben zo veel mogelijk de eigen regie op het gebied van kwaliteit van leven, meedoen, dagelijks functioneren, lichaamsfuncties, mentaal welbevinden en zingeving.
Dit alles volgens de principes van Positieve Gezondheid.
Waarom werken we hieraan?
We werken samen aan verbetering van de zorg en ondersteuning voor oudere inwoners, zodat ze zo lang mogelijk vitaal blijven en achteruitgang snel gezien wordt. Deze zorg en ondersteuning organiseren we zoveel mogelijk dicht bij de ouderen thuis, zodat ze zo lang mogelijk zelfredzaam blijven. Daarmee werken we ook aan toegankelijkheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid van zorg.
Wanneer ouderen in een fase komen waarin zij meer professionele zorg en ondersteuning nodig hebben, dan streven we ernaar dat deze aansluit op de behoefte. Oftewel: meer zorg op maat. Daarnaast willen we voorkomen dat ouderen onnodig kwetsbaar worden en intensievere hulp en ondersteuning nodig hebben.
Welke doelen hebben we gesteld?
- Toename van het welbevinden van ouderen en mensen met chronische aandoeningen
- Verbeteren van de zelfredzaamheid en samenredzaamheid
- Inzet van (digitale) hulpmiddelen waar mogelijk
- Tijdige inzet van passende zorg, toegankelijk en waar mogelijk dichtbij huis
- Verbetering van de samenwerking tussen professionals in zorg en welzijn
- Toename van doelmatigheid
Ook maken we het voor professionals plezieriger en makkelijker om samen te werken rondom een ouderen.
Bevorderen samenwerking
We willen (verergering van) zorgvragen voorkomen. Dat doen we door meer in te zetten op gezondheid en welzijn via preventie en ondersteuning. Ook bevorderen we de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein.
Professionals werken samen in lokale multidisciplinaire ouderenteams. Zij geven ouderen ondersteuning en passende zorg en zijn georganiseerd rondom een of meer huisartsenpraktijken. OZOverbindzorg is het communicatieplatform voor het netwerk rondom de cliënt.
Door beter samen te werken tussen betrokken organisaties willen we de doorstroom in de keten verbeteren voor patiënten met een indicatie GRZ, ELV, WLZ. We willen minder instroom in het ziekenhuis en snellere doorstroom en uitstroom naar VVT en naar huis.
Vier doelgroepgerichte netwerken
Er zijn vier doelgroepgerichte netwerken binnen GezondVeluwe. Deze staan hieronder beschreven. De netwerken zorgen ervoor dat professionals elkaar goed kunnen vinden, ze van elkaar weten wat ze kunnen verwachten en ze beter kunnen samenwerken. Hierdoor kunnen professionals de juiste zorg en ondersteuning vinden, wanneer dat nodig is.
De doelgroepen van de vier netwerken overlappen deels en de vraagstukken zijn in belangrijke mate dezelfde. Daarom werken de vier netwerkcoördinatoren steeds intensiever samen. Ieder netwerk heeft een eigen netwerkcoördinator. Als je vragen hebt, kun je gerust contact met een van hen opnemen.
Oncologiezorgnetwerk Onco in Balans
Netwerkcoördinator: Michal de Jong
(i.v.m. verlof van 1/7-1/11/2024 vervanger Willemijn Kos)
E-mail: netwerkcoordinator@oncoinbalans.nl
Telefoon: 06-580 15 253
Website: https://www.oncoinbalans.nl
Netwerk hersenletsel Noordwest-Veluwe & Flevoland
Netwerkcoördinator: Christl Wassenaar
E-mail: CJE.Wassenaar@stjansdal.nl
Telefoon: 06-825 53 322
Website: nog niet actief
Netwerk Palliatieve Zorg Noordwest Veluwe
Netwerkcoördinator: Willemien Schep
E-mail: w.schep@willemholtrophospice.nl
Telefoon: 06-361 83 680
Website: https://palliaweb.nl/netwerk-noordwestveluwe
Netwerk Dementie Noordwest Veluwe
Netwerkregisseur: Mark Clarijs
E-mail: mark@dementieregie.nl
Telefoon: 06-180 26 081
Website: https://www.dementienoordwestveluwe.nl
Kerngroep Ouderen en Chronische aandoeningen
Omdat er, zowel inhoudelijk als in de samenwerking met partners, veel overeenkomsten zijn binnen de thema’s ‘Ouderen & Palliatieve zorg’ en ‘Oncologie & Chronische aandoeningen’ zijn deze thema’s nu allemaal belegd bij de Kerngroep Ouderen en Chronische aandoeningen. Ook in het IZA- Regioplan van Noord-Veluwe en Zeewolde is het thema ‘Ouderen & Chronisch zieken’ gezamenlijk benoemd. Wil je meer lezen over deze samenvoeging? We schreven er een artikel over.
In de Expertgroep Ouderenzorg zijn alle betrokken disciplines vertegenwoordigd. Zij signaleren knelpunten, maken plannen om de samenwerking te verbeteren en initiëren nieuwe projecten. Verschillende disciplines hebben praktische werkafspraken met elkaar gemaakt. Deze kunt u inzien op www.tccbetersamen.nl. Klik door onder Ouderenzorg naar Werkwijze Ouderenzorg GezondVeluwe.
Wat hebben we al bereikt?
- Alle huisartsenpraktijken die zijn aangesloten bij Medicamus hebben een praktijkondersteuner huisartsenzorg (POH) ouderenzorg aangesteld
- Lokaal werken professionals in zorg en sociaal domein samen rondom (kwetsbare) ouderen. Via een multidisciplinair overleg (MDO) en het communicatieplatform OZOverbindzorg is er op gestructureerde manier informatie-uitwisseling en overleg
- In de regio is het Veluws Ouderen Servicepunt (VOS) werkzaam. Het VOS vindt een plek voor kortdurend verblijf voor cliënten die daarvoor worden verwezen door huisartsen en medisch specialisten. We onderzoeken de mogelijkheid van uitbreiding van taken van het VOS. In 2024 is een project voor de doorontwikkeling van het VOS gestart
- De netwerken Dementie NWV en Palliatieve zorg NWV hebben een overeenkomst getekend voor duurzame samenwerking. Beide netwerken zijn ondergebracht bij GezondVeluwe.
Een overzicht van de verschillende initiatieven en projecten staat hieronder. Klik op de titel om uit te klappen en meer informatie te lezen.
Voortgang project
-
2017
Implementatie Ouderenteams en OZOVerbindzorg
-
2018
Oprichting Veluwes Ouderen Servicepunt (VOS)
-
2018
Netwerk Dementie NWV is ondergebracht bij GezondVeluwe
-
2019
Netwerk Palliatieve zorg is ondergebracht bij GezondVeluwe
-
2020
Oprichting van Centrum voor Levensvragen
-
2022
Pilot digitaal Transmuraal Overleg Kwetsbare Ouderen
-
Q4 2022
Netwerk Dementie en Netwerk Palliatieve zorg tekenen samenwerkingsovereenkomst
-
Q1 2023
Tweejarenplan 2023-2024 Ouderen & Palliatieve zorg
-
Q1 2024
Start project Doorontwikkeling VOS/zorgcoördinatie
-
we zijn nu hier