JGGZ
Alles over Jeugd-GGZ (afgerond)
Soms zijn onderliggende (jeugd-ggz) problemen groot of juist niet. Kinderen en jongeren krijgen vaak een behandeling die gericht is op het gedrag of de symptomen die het meest op de voorgrond staan of het meest zichtbaar zijn. Maar hoe is het gedrag te verklaren? Welke factoren veroorzaken echt het probleem? Dit wordt vaak onvoldoende uitgezocht.
Waarom is hieraan gewerkt?
Vanuit GezondVeluwe is op dit thema gewerkt aan passende zorg voor kinderen en jongeren met ggz-gerelateerde problematiek. Ook hebben we betere samenwerking over de domeinen heen gestimuleerd. Specifieke kennis van kinderen en jongeren, expertise en kunde positioneren aan de vóórkant van het proces in de huisartsenpraktijk, om zo de juiste zorg te organiseren. Dat was dan ook het doel van de twee pilots ‘Jeugd-ggz’ waar vanuit GezondVeluwe aan gewerkt is.
Welke ambities hadden we?
Met de pilots hebben we de juiste zorg op de juiste plek voor jeugdigen met ggz-(gerelateerde) problematiek georganiseerd. En werkten we aan de samenwerking tussen huisartsen, CJG-teams en andere betrokken partijen. De twee pilotvarianten:
- Medewerker CJG-team (Centrum voor Jeugd en Gezin) in de huisartsenpraktijk, of;
- GZ-psycholoog in de huisartsenpraktijk (Specialistische Ondersteuner Huisarts)
De inzet en expertise van óf een CJG-medewerker óf een SOH in de huisartsenpraktijk:
- zorgt ervoor dat verwijzers het meest passende aanbod voor jeugdigen kunnen organiseren (juiste zorg op de juiste plek)
- draagt bij aan een optimale kwaliteit van de triage zodat dit in één keer tot de juiste inzet van jeugdhulp leidt
- biedt kortdurende en laagdrempelige jeugdhulp wat een verwijzing naar meer specialistische jeugdhulp kan voorkomen
- draagt bij aan tijdige hulp, hulp dichtbij en op maat
- verbetert de samenwerking, afstemming en communicatie
Hoe hebben we dat aangepakt?
Wat hielden de pilots in? Kort samengevat is óf een SOH-jggz (GZ-psycholoog) óf een CJG-medewerker (jeugd- en gezinswerker of orthopedagoog) werkzaam bij het Centrum voor Jeugd en Gezin voor 6-8 uur per week ingezet in de huisartsenpraktijk. Zes gemeenten op de Noordwest-Veluwe (Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten), enthousiaste huisartsen, de CJG-teams en verschillende jggz-aanbieders werkten mee aan deze pilots.
Couleur locale en evidence based
We streefden hierbij ‘couleur locale’ na, waarbij is ingespeeld op lokale behoeften zoals specifieke vraagstukken in de huisartsenpraktijk of lokale ontwikkelingen binnen de gemeente.
Afhankelijk daarvan zijn één of meer passende pilotvormen per gemeente gekozen. Beide pilotvormen zijn en worden in andere regio’s in het land volop onderzocht (evidence-based). Aan Raedelijn de vraag om verschillende partijen te verbinden, het project te leiden en de resultaten te monitoren.
Resultaat
De tien pilots zijn gecontinueerd en zijn nu de reguliere werkwijze van deze huisartsenpraktijken geworden. In een infographic zijn de resultaten overzichtelijk gepresenteerd.
Door het maatwerk van een CJG-medewerker of SOH’er wordt nu de juiste zorg op de juiste plek geboden voor kinderen en jongeren met ggz-gerelateerde problematiek.
De pilots werken volgens een ‘ingroeimodel’ met in ieder geval 1 pilot per gemeente. Door het maatwerk wat een CJG-medewerker of SOH’er in een pilot kan bieden, streven we ernaar de juiste zorg op de juiste plek te organiseren voor kinderen en jongeren met ggz-gerelateerde problematiek.
Daarnaast zijn de CJG-medewerkers en SOH’ers een verbindende schakel geworden, waarmee de ‘huisartsenwereld’ beter kan samenwerken met andere relevante partijen, zoals de Centra voor Jeugd en Gezin, de jggz-aanbieders of de scholen.
De projecten binnen het thema Jeugd-GGZ zijn afgerond.
Als projectgroep geven we zo het goede voorbeeld van een prettige samenwerking met een hoger doel
Verandering en samenwerking: de ingrediënten zijn vaak allang aanwezig, we moeten er alleen met nieuwe ogen naar leren kijken.
Je kon je verhaal kwijt. Het aan iemand vertellen die je inzicht gaf in hoe je er mee om moet gaan. Dat helpt je verder.
Voortgang project
-
Voorjaar 2019
Nulmeting d.m.v. enquête onder professionals en start eerste pilots
-
Oktober 2019
Resultaten tussentijdse evaluatie (kwalitatief) + eerste resultaten, telefonische interviews met kinderen en jongeren en/of ouders
Tussenevaluatie pilots
-
April 2020
Overzicht lopende pilots
Download >>
-
Voorjaar/zomer 2020
1-meting d.m.v. enquête onder professionals, kwantitatieve data en telefonische interviews met kinderen en jongeren en/of ouders Oplevering resultaten van 1 jaar pilot
Download infographic
-
Voorjaar 2020
Ophalen één-meting d.m.v. enquête onder professionals, kwantitatieve data en telefonische interviews met kinderen en jongeren en/of ouders
-
Januari/Februari 2021
Scenario’s gereed hoe de pilots onderdeel worden van het gemeentebeleid en de reguliere werkwijze van de huisartsenpraktijken
-
Voorjaar 2021
Ophalen eindmeting d.m.v. evaluatiegesprekken, enquêtes onder professionals, kwantitatieve data, enquêtes en telefonische interviews met kinderen en jongeren en/of ouders
-
Zomer 2021
Oplevering resultaten 2-meting (eindmeting) pilots binnen GezondVeluwe en inbedding als reguliere werkwijze in de gemeenten
-
Juni 2021
Afronding project
Pilots POH-jeugd een succes