Preventie
Alles over preventie
Voorkomen is beter dan genezen: daarom zetten we vanuit GezondVeluwe in op preventie. Meer inzet op het bevorderen en beschermen van gezondheid verbetert de fysieke en mentale gezondheid van inwoners en voorkomt (zwaardere) zorg. Dit verlicht de druk op de zorg en vermindert de kosten van zorg.
Waarom werken we hieraan?
Gezond en gelukkig zijn én blijven is de ambitie van GezondVeluwe. Niet iedereen heeft een goede gezondheid of voelt zich gezond en gelukkig. Hieraan kunnen verschillende factoren (op sociaal, psychisch of lichamelijk vlak) ten grondslag liggen. GezondVeluwe richt zich op het vroegtijdig en positief beïnvloeden van deze factoren om de gezondheid van onze inwoners te verbeteren.
Door ons te richten op het verkleinen van gezondheidsverschillen hopen we het grootste effect te behalen. Mensen met lagere gezondheidsvaardigheden zijn vaker chronisch ziek en overlijden gemiddeld eerder. GezondVeluwe wil deze gezondheidsverschillen tussen mensen met lage en hoge gezondheidsvaardigheden in de regio terugdringen. Dit sluit aan bij de ambities in het regioplan dat is opgesteld in het kader van het Integraal Zorg Akkoord (IZA).
Welke ambities hebben we?
We willen de gezondheidsverschillen verkleinen door:
- Het vergroten van gezondheidswinst van gezinnen met lage gezondheidsvaardigheden
- Toename samenredzaamheid, leefbaarheid en eigen regie
- Het realiseren van nieuwe vormen van samenwerking, zoals interprofessioneel samenwerken waarbij men gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt en er één aanspreekpunt richting de inwoner/patiënt is
Hierbij ligt de focus op selectieve en geïndiceerde preventie.
Hoe pakken we het aan?
Om deze ambities te bereiken starten we in verschillende gemeenten met ‘fieldlabs’. Via een wijkgerichte aanpak bekijken we wat de belangrijkste uitdagingen zijn ten aanzien van preventie in de wijk en werken we samen met inwoners en professionals aan kansrijke oplossingen die aansluiten bij de behoeften van inwoners. In september 2023 is een eerste fieldlab in Ermelo-West gestart onder de naam Wij(k)Samen.
Daarnaast realiseren we een verwijsloket in het St Jansdal. Dit loket helpt patiënten bij wie de (onderliggende) oorzaak van hun klachten of aandoeningen buiten het medische domein ligt, zoals een ongezonde leefstijl of achterliggende sociale problematiek. Zij worden via het loket verwezen naar passende hulp of ondersteuning in hun eigen woonomgeving.
Meer informatie
Heb je ideeën of wil je meedoen? Neem contact op met Raedelijn-adviseur Jacobien van Holland via mail: jvholland@raedelijn.nl of telefoonnummer 06-52639914.
Voortgang project
-
2022
Tweejarenplan Preventie 2023- 2024 gereed
-
2023
Start project Fieldlab Wij(k)Samen Ermelo-West
-
Start project Verwijsloket
-
Q3 2024
Eerste netwerkbijeenkomst Wij(k)Samen met ruim 20 professionals uit (para)medisch en sociaal domein
-
Wij(k)Samen legt contact met inwoners via de ABCD-methode
-
Q4 2024
Tweejarenplan Preventie 2025-2026 is gereed
-
Q1 2025
Opening verwijsloket ‘Veluwe Gezond’ in het St Jansdal
-
Start project Fieldlab (Inclusief in de buurt) Harderwijk
-
we zijn nu hier