ONCOLOGISCHE NAZORG

Hoe staat het ervoor met het vragenuurtje ‘Kanker en werk’?

In december berichtten we over de start van het vragenuurtje ‘Kanker en werk’ voor mensen die kanker hebben (gehad). Het vragenuurtje wordt verzorgd door Thea van de Beek, personeelsadviseur en ervaringsdeskundige en Irmgard van der Vegt, re-integratiecoach. Ook al loopt het vragenuurtje niet storm, het voorziet zeker in de behoefte van de aanwezigen. “De mensen die komen hebben er veel aan”, aldus Irmgard.  

Voortzetting van dit jaar

Iedere eerste woensdag van de maand vindt het vragenuurtje plaats bij De Maretak, centrum voor mensen die leven met en na kanker in Harderwijk. Het vragenuurtje is geëvalueerd en er is besloten om deze in elk geval tot het eind van dit jaar voor te zetten (m.u.v. de zomervakantie).

Hoe maak je de dingen die jou beperken bespreekbaar op een goede manier? En hoe zorg je met elkaar voor de juiste werkomstandigheden met oog op een passende opbouw van werk?  Irmgard: “Het is normaal om niet direct volledig te re-integreren, mensen zijn vaak te ambitieus. Bedrijfsartsen kunnen hier – meer dan nu – een essentiële rol in vervullen.” Over de verschillende perspectieven vult Irmgard aan: “Vul niet in voor een ander. Dat geldt voor alle betrokkenen zoals werknemer, patiënt, werkgever of de professional. Vanuit het idee dat iedere situatie anders is. Blijf elkaar vragen stellen en spreek het uit.”

Werk bespreekbaar maken

Werk draagt bij aan de kwaliteit van leven. Huisarts Mirjam Willemse uit Heerlen (die zelf kanker heeft) vertelt hier openhartig over in dit recente artikel in de Volkskrant.  

Naast Irmgard benadrukt ook Cobi Oostveen, bedrijfsarts consulent oncologie (BACO) dat het van belang is dat professionals na de diagnose en in andere fasen van het ziekteproces werk bespreekbaar maken. Ze adviseren dat altijd te doen vanuit het perspectief van de patiënt. Gebruik daarbij bijvoorbeeld de volgende vragen: 

  • Heb je werk? Hoe gaat het op je werk? 
  • Verwacht je problemen?  Heb je behoefte aan ondersteuning?

Gezond Veluwe maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken. Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. Als je marketingcookies accepteert delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Geef hieronder aan welke categorie cookies we mogen plaatsen.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.