Oncologische nazorg

Tijdig nadenken over werk als je kanker hebt

Afgelopen zomer publiceerden we de nieuwe versie van de routekaart oncologische nazorg met onder meer nadrukkelijk aandacht voor ‘kanker en werk’. Kern is dat in iedere fase van het ziekteproces aandacht voor werk standaard onderdeel is van de begeleiding. Om het belang hiervan te benadrukken is een werkgroep met het thema aan de slag gegaan.

Professionals en ervaringsdeskundige bundelen kennis en ervaring

De werkgroep bestaat uit een drietal professionals en een ervaringsdeskundige, onder begeleiding van Raedelijn. Met input van collega professionals en andere betrokken ervaringsdeskundigen zijn twee concrete activiteiten ontwikkeld die inmiddels zijn gestart. Beiden worden verzorgd door Thea van de Beek, personeelsadviseur en ervaringsdeskundige en Irmgard van der Vegt, re-integratiecoach en vinden plaats bij De Maretak, centrum voor mensen die leven met en na kanker, in Wijkontmoetingscentrum de Roef, Harderwijk:

  • Het vragenuurtje Kanker & Werk, is een maandelijks spreekuur voor mensen die kanker hebben (gehad) dat voor het eerst begin november plaatsvond. In maart 2023 wordt dit geëvalueerd en bij voldoende animo voortgezet. Lees hier meer over het vragenuurtje.
  • De themabijeenkomst Kanker & Werk is voor het eerst in mei georganiseerd. De volgende is  gepland op dinsdag 17 januari a.s. van 19.15 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Naast mensen die zelf kanker hebben (gehad) en hun naasten, zijn hier ook professionals, leidinggevenden en andere geïnteresseerden van harte welkom. Lees hier meer over de themabijenkomst.

Zie ook: Agenda – Kanker & Werk (verschillende data)

“We nodigen alle betrokken professionals in de regio uit dit belangrijke onderwerp mee te nemen in de gesprekken met patiënten en collega’s op de activiteiten te attenderen.” – Irmgard van der Vegt

Wat is er gepland voor 2023

Marloes Boontje, screeningsconsulent oncologie in St Jansdal:

“We merken dat er behoefte is aan scholing rondom ‘kanker en werk’. En dan zowel bij collega professionals in het ziekenhuis als in de eerste lijn. Komende maanden onderzoeken hoe we hier het beste gehoor aan kunnen geven.”

Cobi Oostveen, bedrijfsarts consulent oncologie (BACO), is actief bij de ontwikkeling hiervan betrokken en neemt haar brede ervaring mee in het geven van trainingen en workshops. In de podcast ‘Over leven met kanker – kanker en werk’, die ze samen met Intermezzo Zwolle heeft gemaakt, vertelt Cobi wat er vanaf de diagnose en daarna van belang is om goed met ‘werk’ om te gaan.

Gezond Veluwe maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken. Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. Als je marketingcookies accepteert delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Geef hieronder aan welke categorie cookies we mogen plaatsen.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.