De noodzaak van verandering in de GGZ en het Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM)
23/03/2023 — 18:00
In 2020 is de visie en het transitieprogramma van het Ecosysteem Mentale Gezondheid geïntroduceerd, afgekort als GEM. GEM staat voor een fundamenteel andere manier van hulp bieden en samenwerken in de GGZ. In 2022 is er in enkele regio’s, waaronder onze regio Noordwest-Veluwe en Zeewolde, begonnen met kleinschalige GEM-experimenten binnen zogenoemde ‘veranderateliers’. Een van de veranderateliers is het herstelondersteunend netwerkgesprek. Momenteel worden ervaringen hiermee opgedaan in twee huisartsenpraktijken in samenwerking met het Sociaal Team Ermelo. Een ander veranderatelier is de herstelacademie, met als voorbeeld het Praktijkhuis in Harderwijk. In een herstelacademie wordt gewerkt vanuit ervaringsdeskundigheid. De veranderateliers worden vanaf 2023 verder uitgebreid in de regio.
Programma
Sprekers: Floortje Scheepers (hoogleraar innovatie in de GGZ, UMC Utrecht), Jim van Os (hoogleraar psychiatrie, UMC Utrecht), Michael Milo (verbinder en programmamanager GEM) en Gijs Ockeloen (ontwerper Reframing Studio)
Floortje Scheepers zal ingaan op de huidige stand van zaken in de GGZ-wetenschap, de organisatie van GGZ en de complexe wisselwerkingen tussen mens en samenleving. Op micro-, meso- en macroniveau zijn er veranderingen in de GGZ en zorg in het algemeen. Floortje zal stilstaan bij de noodzaak om anders te kijken en te werken in de GGZ en de noodzaak om dit veranderproces te faciliteren. Ze gaat in op wat we wel en niet van mentale ontregeling begrijpen en de rol van kaders en modellen in de afgelopen decennia. Zorgvernieuwingen komen aan bod zoals GEM, het doorbraakproject netwerkpsychiatrie en de netwerkintake. De netwerkintake biedt een praktische manier om een herstelondersteunend gesprek vorm te geven. Floortje zal de eerste resultaten bespreken van onderzoek naar de netwerkintake.
Jim van Os, Michael Milo en Gijs Ockeloen zullen de visie en veranderaanpak van het Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM) bespreken en de regionale ontwikkelingen daarvan. Met de aanwezige huisartsen, POH-GGZ en regionale samenwerkingspartners zullen we in gesprek gaan: wat is een menselijke en realistische GGZ? Wat betekent ‘domeinoverstijgende samenwerking’ concreet? Hoe kunnen we dit op een werkbare manier vormgeven vanuit ieders mogelijkheden? Op naar een gezamenlijke GGZ-visie en een lerend systeem van samenwerking!
17:30 uur – Inloop met soep, salade en broodjes.
18:00 – 21:00 uur – Start programma
Locatie
Bouw&Infra park Gebouw 20
Ceintuurbaan 2
3847 LG Harderwijk
Aanmelden
Aanmelden kan tot uiterlijk 16 maart via https://medicamus-academie.nl/cursussen of de Medicamus Nascholing app. GGZ-samenwerkingspartner: via de site kun je een account aanmaken en je kosteloos inschrijven voor de bijeenkomst. Vragen? Mail naar nascholing@medicamus.nl
Details
- Datum: donderdag 23 maart 2023
- Tijd: 18:00