Ouderen en Chronische aandoeningen

Kerngroepen samengevoegd

De kerngroepen Ouderen en Chronische aandoeningen binnen GezondVeluwe worden samengevoegd. Voorheen hadden de thema’s ‘Ouderen & Palliatieve zorg’ en ‘Oncologie & Chronische aandoeningen’ een eigen kerngroep. Deze bestond uit een vertegenwoordiging van managers van de betrokken partners. In de praktijk blijkt dat de beide thema’s zowel inhoudelijk als in de samenwerking met partners veel overeenkomsten hebben. In het vastgestelde IZA- Regioplan van Noord-Veluwe en Zeewolde is het thema ‘Ouderen & chronisch zieken’ al gezamenlijk benoemd. Daarom is besloten de twee kerngroepen samen te voegen. 

Werkagenda met gezamenlijke ambitie

Eind januari hebben de kerngroepen Ouderen & Palliatieve zorg en Oncologie & Chronische aandoeningen hun bestaande tweejaren-plannen naast het regioplan gelegd. Hieruit is een gezamenlijke werkagenda met concrete projecten rond ouderen en diverse chronische aandoeningen tot stand gekomen. Er is afgesproken wie de kartrekker is per project en welke partijen betrokken zijn. De gezamenlijke ambitie voor het thema ouderen en chronische aandoeningen is realiseren van maximale zelfstandigheid met, waar nodig, passende ondersteuning en zorg dichtbij huis. Zo willen we onnodige opname in het ziekenhuis of verpleeghuis voorkomen.

Bestaande netwerken binnen de kerngroep

Deze vier netwerken zijn van groot belang en hebben een duidelijke plek in de kerngroep: Netwerk Palliatieve Zorg Noordwest Veluwe, Netwerk Dementie Noordwest Veluwe, Ketenzorg CVA-NAH en Netwerk Onco in Balans. “De doelgroepen van de netwerken overlappen deels. Dat vraagt intensieve(re) samenwerking. De coördinatoren zullen elkaar vaker gaan treffen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren,” aldus programmacoördinatoren Edith de la Fuente en Hieke van Haarst.

Nieuwe partners

Bij de samenstelling van de nieuwe kerngroep werd duidelijk dat nog twee relevante partijen misten: de apotheken (CAN) en welzijnsorganisaties in de regio. Namens beiden participeren nu Laleh Rahmani, bestuurder van de CAN en John Hoving, directeur van welzijnsorganisatie Het Venster in Nunspeet. Beiden zijn overtuigd van het belang van de samenwerking: 

John Hoving:

“GezondVeluwe gaat over ‘meer gezondheid’. Dat raakt ons allemaal en begint haast nooit bij de professional. Het begint bij de eigen leefomgeving. Vanuit daar schalen we op en komen er professionals in beeld, soms voor een korte interventie. Ik hoop van harte dat de kerngroep binnen Gezond Veluwe succesvol zal zijn door goede afstemming tussen wijk, welzijn en zorg. Samen sterk voor onze ouders en grootouders, onder alle omstandigheden. Waar het niet lukt zorgen we voor een betrokken overdracht. Waar mantelzorgers of vrijwilligers stuk lopen, komen professionals langszij. We hebben elkaar nodig, van signalering en ondersteuning in de wijk tot verregaand medisch en verpleegtechnisch ingrijpen, thuis of elders.”

Laleh Rahmani:

“Ik ervaar veel vertrouwen tussen de partners binnen GezondVeluwe. Ouderen en chronisch zieken komen bij verschillende zorgverleners. Juist bij deze doelgroep is netwerkzorg en samenwerking tussen verschillende zorgverleners, plus uitwisseling van kennis en expertise de sleutel om toegankelijkheid en continuïteit van zorg te waarborgen. De apothekers kunnen daarin niet ontbreken. Per jaar verwerken de apothekers in onze regio 2.300.000 recepten. Grootste deel hiervan gaat om recepten voor ouderen en chronische zieken. Apotheken hebben veel contactmomenten met ouderen en chronisch zieken. Om die reden neemt CAN deel aan de kerngroep ouderen en chronische zieken. Een groep waarbinnen alle partners zich inzetten om met elkaar de zorg toekomstbestendig te maken. Daar dragen we als CAN graag aan bij.”

Meer weten?

Wil je meer weten over het samengaan van deze groepen of over een van deze thema’s binnen GezondVeluwe? Neem dan contact op met één van de programmacoördinatoren Edith de la Fuente via edlfuente@raedelijn.nl of Hieke van Haarst via hvhaarst@raedelijn.nl 

Gezond Veluwe maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken. Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. Als je marketingcookies accepteert delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Geef hieronder aan welke categorie cookies we mogen plaatsen.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.