Mentale gezondheid

Update IZA-transformatiemiddelen voor GEM

De komende vijf jaar ontwikkelen we in de regio in alle gemeenten het ecosysteem mentale gezondheid (GEM). Voor deze beweging hebben we IZA-transformatiemiddelen aangevraagd. Op de ‘snelle toets’ kreeg het plan al een positieve beoordeling. In de zomer hebben we het transformatieplan ingediend. En momenteel werken we aan de beantwoording van de aanvullende vragen van de beoordelaars. 

Wat is GEM?

GEM is een populatiegerichte benadering die de inwoner centraal stelt en handelt vanuit de behoefte van die inwoner in zijn of haar herstelproces. Sinds vorig jaar werken we vanuit dit gedachtegoed aan de maatschappelijke opgave mentale gezondheid. We verlaten het ziektegericht denken en werken vanuit een mensgerichte benadering naar een betekenisvol leven.  

Hoe doen we dat? Een belangrijk onderdeel van GEM is het verkennende gesprek, ook wel bekend als  herstelondersteunende intake (HOI), herstelondersteunende gesprek (HOG), of herstelondersteuning (HONG): samen met de inwoner wordt gekeken wat de volgende stap zou kunnen zijn in het proces van herstel. 

Het ecosysteem mentale gezondheid biedt voor die volgende stap activiteiten die dicht bij de leefwereld van de inwoner staan. Zoals een herstelacademie, herstelgerichte groepen en een e-community. Maar ook een modulaire SGGZ en sociale experimenten.  Wil je meer informatie over GEM en hoe we dit vormgeven?

Neem contact op met Marian Kesler via mkesler@raedelijn.nl

Gezond Veluwe maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken. Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. Als je marketingcookies accepteert delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Geef hieronder aan welke categorie cookies we mogen plaatsen.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.