LANDELIJKE AKKOORDEN

Update: GezondVeluwe en de landelijke akkoorden

Op 3 februari is landelijk het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) overeengekomen. Dit akkoord omvat afspraken over het bereiken van een gezonde generatie in 2040: weerbare, gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis. In het persbericht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten is GezondVeluwe als goed voorbeeld genoemd.

Het Integraal Zorg Akkoord (IZA) heeft met de ondertekening door de huisartsen nu alle belangrijke partijen aan boord. Het IZA heeft als doel om de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden.

Er is een samenhang tussen het IZA en het GALA. Zie onderstaande slide.

Vanuit de overheid is het verplicht om per 1 juli een Regiobeeld gereed te hebben, waarin in kaart is gebracht hoe het (verwachte) zorggebruik, het (verwachte) zorgaanbod en de regionale samenwerking eruit zien. Ook staan in het Regiobeeld conclusies ten aanzien van de gezamenlijke opgaven in de regio.

Het Regiobeeld vormt de basis voor het Regioplan. In het Regioplan komt een prioritering van de vraagstukken die door partijen gezamenlijk worden opgepakt. Het thema gezondheid(bevordering) en preventie maakt onderdeel uit van het regioplan. Daarnaast worden er afspraken vastgelegd over welke partij zich aan welke opgave committeert. De afspraken worden vertaald in een werkagenda voor de regio.

Zorgverzekeraar (Zilveren Kruis) en de gemeenten voeren de regie over de totstandkoming van het Regiobeeld en het Regioplan. In het Bestuurlijk Platform van 9 februari is afgesproken dat de zorgpartijen en het inwonersperspectief nauw betrokken worden. Hiervoor wordt een groepje met bestuurders gevormd. Er is afgesproken om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de ontwikkelingen die reeds in de regio en binnen GezondVeluwe zijn ingezet.

Gezond Veluwe maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken. Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. Als je marketingcookies accepteert delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Geef hieronder aan welke categorie cookies we mogen plaatsen.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.