Actieonderzoek

Actieonderzoek: beter samenwerken rondom zingeving in de thuissituatie

De gemeenten Elburg en Putten doen naast de regio Delft en Westland mee aan een actieonderzoek interprofessioneel samenwerken rondom zingeving in de thuissituatie. Met dit onderzoek willen we de onderlinge samenwerking tussen professionals op het gebied van geestelijke verzorging verbeteren. Goede zorg voor inwoners waarin zingeving een plek heeft en professionals met elkaar samenwerken is waar we voor gaan. 

Eerste stap in het actieonderzoek

In het actieonderzoek gaan de professionals direct in de praktijk aan de slag om de juiste manier van (samen)werken van de grond te krijgen. De professionals in de wijk hebben het primaire contact met patiënten en kunnen hen doorverwijzen naar een geestelijke verzorger. Dat de professionals in de wijk en de geestelijke verzorger elkaar kennen en elkaar goed weten te vinden is essentieel voor een goede samenwerking. Daarom is allereerst tussen hen een relatie gelegd. Bij de professionals in de wijk denk je aan huisartsen, POH’s, welzijnswerkers en wijkverpleegkundigen.

Scholing voor professionals

Om goed te kunnen doorverwijzen is het belangrijk dat professionals in de wijk alert zijn op signalen die het zingevings thema raken. Na de oriëntatie met de wijkleerteams bleek dat eerst focus nodig was op wat de geestelijk verzorger nu precies doet en wanneer het helpend is om een geestelijke verzorger in te zetten. Door middel van de scholing “Troosten, hoe doe je dat?” is aandacht voor zingeving voor vele deelnemende thuiszorgmedewerkers iets praktisch geworden. Deze scholing werd gegeven door geestelijke verzorgers Willem Blokland en Thea Kloek. Aan de hand van onder andere het ABC model kreeg iedereen inzicht in hoe en wanneer je zelf iets kan doen en wanneer je in een crisis of complexe situaties hulp kunt inschakelen

Resultaat

Twee onderzoekers van de Hogeschool VIAA volgen het proces en verzamelen informatie. Zij volgen niet alleen de professionals maar ook de patiënten die een professional of een geestelijk verzorger hebben gesproken. Sinds de start van het actieonderzoek zien we dat de inzet van geestelijke verzorgers is toegenomen. Uiteindelijk is goede zorg waarin zingeving een plek heeft en professionals samenwerken het hoofddoel.

Het streven is om het onderzoek medio 2022 af te ronden. We hopen dan succesvolle interventies voor interprofessioneel werken te presenteren die ook gebruikt kunnen worden door andere gemeenten en regio’s.

Meer informatie

Sinds 2019 is het mogelijk om een geestelijk verzorger thuis in te zetten bij mensen met een zingevingsvraag. Meer informatie vindt u op https://centrumvoorlevensvragen.nl/noordwestveluwe/. Wilt u meer weten over het onderzoek? Neem dan contact op met Willemien Schep: w.schep@willemholtrophospice.nl

Betrokken partijen

Gezond Veluwe maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken. Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. Als je marketingcookies accepteert delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Geef hieronder aan welke categorie cookies we mogen plaatsen.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.