Workshops

Workshops voor professionals over psychosociale (na)zorg bij kanker

Tijdens een workshop “Leren leven met kanker” leerden ruim 30 professionals wat zij kunnen doen om de psychosociale zorg en ondersteuning voor mensen met kanker te verbeteren. De tips delen we graag met je. En binnenkort starten twee verdiepende workshops waar je je nog voor kunt aanmelden.

Belang workshops

Mensen die kanker hebben of hebben gehad ervaren vaak psychische klachten. De kern van deze klachten komt voort uit de dreiging van de dood, de onbeheersbaarheid van de ziekte, angst en onzekerheid over de toekomst en zingevingsvragen. De psychische gevolgen worden door professionals onvoldoende gezien en patiënten geven ze zelf onvoldoende aan. De workshop “Leren leven met kanker” is een mooie start om de psychosociale zorg en ondersteuning voor mensen met kanker in de regio te verbeteren.

Aanmelden workshops

De twee verdiepende workshops gaan over vermoeidheid en angst. Als je hiervoor een uitnodiging wilt ontvangen stuur dan een mail naar info@gezondveluwe.nl.

Tips

En zoals beloofd delen we hieronder graag de tips uit de eerste workshop hoe je de psychosociale zorg en ondersteuning voor oncologiepatiënten kunt verbeteren.

 1. Herken psychische gevolgen van kanker.
  Let op signalen als onrust, somberheid, moeheid, slecht slapen, piekeren, concentratieproblemen, geprikkeld zijn en pijnklachten.
 2. Maak psychische gevolgen bespreekbaar.
  Deel wat je signaleert en vraag ernaar. In gesprek met mensen over psychische klachten is het van belang om goed te luisteren en ruimte te maken.  
 3. Normaliseer de emoties.
  Als professional kan je je machteloos voelen bij het aanhoren van emoties van mensen met kanker. Die machteloosheid kan er voor zorgen dat je de neiging krijgt om iemand te redden, het direct te willen oplossen of iemand gerust te stellen. De kunst is om de emoties te verdragen. Je hoeft soms minder te doen dan je denkt.
 4. Verwijs voor behandeling van problematiek.
  Diverse hulpverleners in de regio kunnen helpen bij psychosociale gevolgen van kanker. Denk aan de POH GGZ en de psycholoog. Kijk op oncoinbalans.nl voor het overzicht van professionals in de buurt. 

De workshops over psychosociale gevolgen van kanker worden verzorgd door het Helen Dowling Instituut (HDI). De workshops zijn een initiatief van Onco in Balans en Oncologische (na)zorg GezondVeluwe en worden mede mogelijk gemaakt door de Medicamus Academie, Berekuyl Academy en St Jansdal academie.