Primeur

MedMij: Primeur voor “Onco in Balans”!

Binnenkort gaat MedMij gegevensuitwisseling tot stand brengen in een zogenaamde ‘gecontroleerde livegang’. Dit is geïnitieerd door Therapeutisch Centrum de Berekuyl/FleGel en ‘Onco in Balans’. Binnen het oncologienetwerk ‘Onco in Balans’, waar de Berekuyl onderdeel van is, worden gezondheidsgegevens beschikbaar gesteld aan een geselecteerde groep patiënten.

Primeur

Het bijzondere aan deze pilot is dat de regie volledig bij de patiënt ligt. Het is voor het eerst in Nederland dat een deel van de zorgverleners binnen een zorgnetwerk gegevens beveiligd gaan uitwisselen met de patiënt op de MedMij-manier. Dit gebeurt via een gecontroleerde livegang (GLG). “De patiënt beheert een eigen EPD waarin alle professionals journaals kunnen bijhouden. De ICT die ontwikkeld wordt maakt het mogelijk direct met ieders eigen EPD systeem te synchroniseren, uploaden en downloaden.”, aldus Wouter Hoelen, initiatiefnemer en bestuurslid FleGel, partner binnen GezondVeluwe.

Werkwijze

Het netwerk ‘Onco in Balans’ heeft gezondheidsgegevens beschikbaar gesteld aan een geselecteerde groep patiënten. Deelnemende patiënten kunnen gegevens verzamelen en delen in hun persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). “Dit doen we aan de hand van af te nemen vragenlijsten, zoals we die binnen ‘Onco in Balans’ met het St Jansdal ziekenhuis hebben afgesproken”, aldus Wouter Hoelen.

Het doel

Wouter geeft aan dat het doel van deze pilot is om de mogelijkheid van informatie uitwisseling tussen PGO, EPD en zorgprofessional te toetsen. Daarnaast helpt deze GLG ook om zicht te krijgen op gebruikerservaringen van patiënten en zorgverleners.
“De verwachting is dat de livegang nog dit jaar van start gaat. Deze duurt drie maanden. Mocht de pilot slagen, dan kunnen we alle zorg- en hulpverleners op termijn aansluiten. We kunnen aan onze wens van ‘ontschottende communicatie’ voldoen vanuit 1 EPD. Medmij heeft dan ook graag bij succes een landelijke implementatie en uitrol voor ogen. Dit kunnen we op termijn borgen met de oncologie netwerken die er landelijk zijn!”

Gezond Veluwe maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken. Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. Als je marketingcookies accepteert delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Geef hieronder aan welke categorie cookies we mogen plaatsen.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.