Tweeluik: deel II

“Dankzij de PaTz-groep leer je elkaar goed kennen”

In de tweeluik van interviews over Palliatieve Thuiszorg (PaTz) spreken wij dit keer Margot van Veen. Zij is al zo’n zeven jaar geestelijk verzorger in ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk. Sinds een jaar is zij ook betrokken bij de PaTz-groep in Putten. Met de PaTz-methodiek werken huisartsen, (wijk)verpleegkundigen en inhoudelijk deskundigen palliatieve zorg lokaal nauw samen om de palliatieve zorg voor patiënten deskundig, tijdig en samen te organiseren.

Niet bij alle PaTz-groepen in het land sluiten geestelijk verzorgers standaard aan. Margot wilde zich aansluiten bij een PaTz groep om meer zicht te krijgen op de thuissituatie van een patiënt. “Ik sprak voorheen alleen patiënten die in het ziekenhuis zijn, ik had geen zicht op de thuissituatie. Zodra ze weer naar huis gingen, liet ik ze los. Ik weet dat de grootste klus in de thuissituatie te klaren is. In de thuissituatie gebeurt eigenlijk alles. Daar was ik erg benieuwd naar en ik geloof dat een geestelijk verzorger daar veel aan kan toevoegen.”

Volgens de geestelijk verzorger is haar functie en werk binnen een ziekenhuis heel anders dan in de thuissituatie van een patiënt. “In een ziekenhuis werk je multidisciplinair. Je werkt met artsen, verpleegkundigen, logopedisten, fysiotherapeuten. Zij staan altijd in het netwerk. In een thuissituatie is het netwerk niet direct altijd duidelijk als je daar binnen komt lopen. Dat vind ik een groot verschil voor mijzelf als geestelijk verzorger. Maar juist daarom is de PaTz-groep zo fijn. Daarmee leer je elkaar goed kennen.

Voordelen PaTz-groep
Margot geeft aan dat de PaTz-groep veel voordelen biedt. Zo vindt zij het fijn dat er diverse partijen samen komen, die allen met een andere bril naar een situatie kijken. Omdat alle leden van de PaTz-groep een eigen expertise hebben, is ieders mening van meerwaarde. Daarnaast zijn de lijntjes onderling korter en weet iedereen elkaar te vinden.

De meerwaarde van een geestelijk verzorger binnen de PaTz-groep
De aanwezigheid van een geestelijk verzorger bij de PaTz-groep is volgens Margot duidelijk. “Ik stel toch net wat andere vragen. Geen vragen over medicatie; ik vraag hoe het met het netwerk gaat, en hoe het emotioneel met de patiënt gaat en ik bied een luisterend oor bij levensvragen. En dat is belangrijk: dat in een PaTz-overleg verschillende vragen gesteld worden om er op die manier achter te komen hoe we de beste zorg kunnen bieden voor een patiënt.”

De PaTz-groep in Putten heeft zelf aan Margot gevraagd of zij bij de groep wilde aansluiten. “Het is heel fijn dat ze ervoor open staan, ik was gelijk welkom en ik ben onderdeel van de groep”. Ze vertelt dat ze soms zelf niet eens actief vragen hoeft te stellen tijdens een PaTz-bijeenkomst. “Het feit dat ik, als geestelijke verzorger, aanwezig ben, zorgt er al voor dat anderen automatisch gaan nadenken over andere vragen. Omdat ze mij zien gaan ze ook nadenken over levensvragen. Alleen daarom is het al belangrijk dat de geestelijke verzorger aan tafel zit.”

Collega’s
“Ik denk dat ik misschien ook wel een “voorsprong” heb op collega geestelijke verzorgers die niet aangesloten zijn bij een PaTz-groep. De lijntjes zijn kort, ik ken de mensen en ook voor mijn collega’s is het fijn dat ik dit netwerk heb. Als geestelijk verzorger kom je toch vaak in een crisissituatie terecht, het is fijn om te weten wie in die situatie meedraait.“ Margot wenst collega-geestelijk verzorgers toe dat zij in een vroegtijdig stadium betrokken raken bij patiënten, en dat er meer PaTz-groepen ontstaan waar zij aan kunnen deelnemen. Op die manier kunnen zij een belangrijke rol spelen in crisissituaties rondom levensvragen.

Corona
Vanwege de Corona-maatregelen is de afgelopen PaTz-bijeenkomst digitaal georganiseerd. Margot: “dit is mij goed bevallen, maar eerlijk gezegd zou ik het niet vaker op deze manier willen doen. Ze licht toe: “Ik ben niet gewend om via Zoom te werken en ik mis dan heel erg de interactie. De non-verbale communicatie. Een arts brengt niet voor niets iemand in bij een PaTz-overleg. Niet iedere patiënt wordt uitgebreid besproken. Het zijn met name de patiënten waar veel zorgen over zijn en dan is het fijn om elkaar live te kunnen zien”.

De waarde van de PaTz-bijeenkomsten
Ondanks het feit dat digitale PaTz-bijeenkomsten minder fijn lijken, is de motivatie om de bijeenkomsten door te laten gaan nog aanwezig. “In onze PaTz-groep hangt de sfeer: wij willen een PaTz-groep, dus we gaan op een andere manier vorm geven aan de bijeenkomsten. Het is voor ons niet zo dat wij deze bijeenkomsten er ‘even bij doen’. “Het is een plek waar wij met elkaar onze zorgen rondom soms emotioneel beladen casuïstiek kunnen delen.”

Als laatste geeft Margot aan dat ze graag een PaTz-groep zou zien in de regio Elburg of Nunspeet. “Een PaTz-groep wordt vaak gedragen door de huisarts en wijkverpleegkundigen: zij moeten met het initiatief komen. Dan zou ik daar heel graag op willen aansluiten. Maar wat mij betreft mogen PaTz-groepen in alle gemeenten komen!”

Meer weten?

Wilt u voor de regio Noord-Veluwe meer informatie over PaTz of een eigen PaTz-groep starten? Bel of mail netwerkcoördinator Palliatieve Zorg Willemien Schep 06 36 18 36 80 / w.schep@willemholtrophospice.nl
Of lees meer informatie op de landelijke website www.patz.nu

Gezond Veluwe maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken. Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. Als je marketingcookies accepteert delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Geef hieronder aan welke categorie cookies we mogen plaatsen.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.