Spoedzorg

Aantal ouderen met spoedzorgvraag neemt toe

Het aantal (kwetsbare) ouderen dat spoedzorg nodig heeft van een huisartsenpost (HAP) of spoedeisende hulp (SEH) van ziekenhuis St Jansdal neemt verder toe. Vooral in de avonden, nachten en weekenden stijgt het aantal mensen dat een beroep doet op deze voorzieningen.

Een deel van de ouderen die op de SEH of HAP komen, kan na diagnostiek en behandeling naar huis, zo nodig met (extra) thuiszorg. Voor hen is er geen medische noodzaak om opgenomen te worden in een ziekenhuis. Toch gebeurt dit soms wel, omdat er thuis onvoldoende ondersteuning beschikbaar is van familie, andere naasten en/of professionals.

Sinds begin 2018 is een verpleegkundige van Icare tijdens piektijden in de avond en weekenden aanwezig op de SEH/HAP in het St Jansdal. Zij komt daar om ouderen die niet per se in het ziekenhuis opgenomen hoeven te worden, zo goed mogelijk naar huis te begeleiden. Met de benodigde zorg en ondersteuning in de thuissituatie.

Veluws Ouderen Servicepunt

GezondVeluwe werkt aan de inrichting van een centraal coördinatiepunt voor de verschillende vormen van tijdelijk verblijf voor ouderen. We noemen dit het Veluwe Ouderen Servicepunt (VOS).

Het VOS krijgt als taak:

  • Capaciteit van de diverse vormen van tijdelijk verblijf voor de regio in beeld brengen en beschikbaar stellen
  • Vervullen van een gidsrol waardoor ouderen op het juiste moment, op de juiste plaats () de juiste zorg kunnen ontvangen; uitgangspunt is dat ouderen zo lang mogelijk thuis, in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven en indien nodig tijdelijk op een andere passende locatie kunnen verblijven. Waar nodig, ondersteuning bieden aan mantelzorgers om overbelasting te voorkomen;
  • Door beter inzicht, het zorgaanbod van de partners van GezondVeluwe in samenhang beter afstemmen op de vraag/zorgbehoefte van klanten.

We streven ernaar eind 2018 het VOS ingericht te hebben. Initiatiefnemer Zorggroep NoordwestVeluwe werkt nauw samen met andere aanbieders van tijdelijk verblijf, huisartsen en ziekenhuis St. Jansdal om dit goed te organiseren.

Gezond Veluwe maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken. Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. Als je marketingcookies accepteert delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Geef hieronder aan welke categorie cookies we mogen plaatsen.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.