Terugblik
Resultaten twee jaar GezondVeluwe
27 februari 2018
Wat levert twee jaar GezondVeluwe op? Wat zijn de belangrijkste resultaten en successen? En hoe ervaren de inwoners dat? In Noordwest-Veluwe werken zorgaanbieders, gemeenten en cliëntenorganisaties samen om de zorg voor 150.000 inwoners te verbeteren. De resultaten van het programma zijn weergegeven in een overzichtelijke infographic. Naast lopende projecten ziet u ook de nieuwe thema’s voor 2018 terug.
Bijna de helft van de ouderen ervaart langer thuis te kunnen blijven wonen en voelt zich zelfredzamer. Een groot deel van de mantelzorgers (40%) voelt zich meer ontlast en ook professionals zijn tevreden. Zij geven de samenwerking een 7.2, hebben meer werkplezier en ervaren korte lijnen. Ook de inwoners ervaren dat laatste.
Succesnummers
Succesvolle projecten zijn het behoefte-onderzoek vitale ouderen, integrale ouderenteams en OZOverbindzorg. Via dit digitale communicatieplatform communiceren alle partijen rondom oudere en mantelzorg online met elkaar over de zorg. De gezondheid van de oudere is daardoor scherp in beeld, waardoor op tijd bijgestuurd kan worden. Bijna de helft van de ouderen (47%) ervaart langer thuis te kunnen blijven wonen en ervaart meer zelfredzaamheid. Terwijl ook 40% van de mantelzorgers zich ontlast voelt. Ook het Project Spoedzorg is een succes. Het helpt voorkomen dat ouderen die op de SEH of bij de huisartsenpost komen, onnodig in het ziekenhuis worden opgenomen.
Meer dan 20 partners
Initiatiefnemers van GezondVeluwe zijn ziekenhuis St Jansdal, Huisartsen Coöperatie Medicamus en de Zorggroep Noordwest-Veluwe. Inmiddels is het netwerk uitgebreid tot 20 partners die over de domeinen samen werken. Van zorg- en welzijnsorganisaties en gemeenten tot patiënt- en cliëntenorganisaties en zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Raedelijn verzorgt vanaf 2016 voor GezondVeluwe het programmamanagement.
Organiseren van de samenwerking
De afgelopen twee jaar lag de focus op het vormgeven, organiseren van samenwerking in de integrale zorg en ondersteuning voor ouderen zodat ouderen zo lang mogelijk, verantwoord zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Hiervoor zijn in 2016 verschillende projecten gestart.
Agenda 2018
GezondVeluwe gaat door met deze aanpak in 2018 en ontwikkeld door met nieuwe thema’s zoals GGZ-Jeugd, Pilot Valued Based Healthcare (VBHC) kwetsbare ouderen en projecten voor Ernstige Psychische Aandoeningen (EPA).
Concreet houdt dit voor de werkagenda in 2018 het volgende in:
- Verder inbedden integrale ouderenzorg, rond ouderenteams met ondersteuning van OZOverbindzorg en versterken verbinding met het sociaal domein en het ziekenhuis (transmurale overdracht)
- Monitoring ouderenzorg continueren en doorontwikkelen
- Gezamenlijke ontwikkeling en implementatie van regionale werkafspraken rond ELV en ander kortdurend verblijf over o.a. beschikbaarheid van bedden en het actueel inzichtelijk maken daarvan, de triage en overdracht.