Terugblik

Resultaten twee jaar GezondVeluwe

Wat levert twee jaar GezondVeluwe op? Wat zijn de belangrijkste resultaten en successen? En hoe ervaren de inwoners dat? In Noordwest-Veluwe werken zorgaanbieders, gemeenten en cliëntenorganisaties samen om de zorg voor 150.000 inwoners te verbeteren. De resultaten van het programma zijn weergegeven in een overzichtelijke infographic. Naast lopende projecten ziet u ook de nieuwe thema’s voor 2018 terug.

Bijna de helft van de ouderen ervaart langer thuis te kunnen blijven wonen en voelt zich zelfredzamer. Een groot deel van de mantelzorgers (40%) voelt zich meer ontlast en ook professionals zijn tevreden. Zij geven de samenwerking een 7.2, hebben meer werkplezier en ervaren korte lijnen. Ook de inwoners ervaren dat laatste.

Succesnummers

Succesvolle projecten zijn het behoefte-onderzoek vitale ouderen, integrale ouderenteams en OZOverbindzorg. Via dit digitale communicatieplatform communiceren alle partijen rondom oudere en mantelzorg online met elkaar over de zorg. De gezondheid van de oudere is daardoor scherp in beeld, waardoor op tijd bijgestuurd kan worden. Bijna de helft van de ouderen (47%) ervaart langer thuis te kunnen blijven wonen en ervaart meer zelfredzaamheid. Terwijl ook 40% van de mantelzorgers zich ontlast voelt. Ook het Project Spoedzorg is een succes. Het helpt voorkomen dat ouderen die op de SEH of bij de huisartsenpost komen, onnodig in het ziekenhuis worden opgenomen.

Meer dan 20 partners

Initiatiefnemers van GezondVeluwe zijn ziekenhuis St Jansdal, Huisartsen Coöperatie Medicamus en de Zorggroep Noordwest-Veluwe. Inmiddels is het netwerk uitgebreid tot 20 partners die over de domeinen samen werken. Van zorg- en welzijnsorganisaties en gemeenten tot patiënt- en cliëntenorganisaties en zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Raedelijn verzorgt vanaf 2016 voor GezondVeluwe het programmamanagement.

Organiseren van de samenwerking

De afgelopen twee jaar lag de focus op het vormgeven, organiseren van samenwerking in de integrale zorg en ondersteuning voor ouderen zodat ouderen zo lang mogelijk, verantwoord zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Hiervoor zijn in 2016 verschillende projecten gestart.

Agenda 2018

GezondVeluwe gaat door met deze aanpak in 2018 en ontwikkeld door met nieuwe thema’s zoals GGZ-Jeugd, Pilot Valued Based Healthcare (VBHC) kwetsbare ouderen en projecten voor Ernstige Psychische Aandoeningen (EPA).

Concreet houdt dit voor de werkagenda in 2018 het volgende in:

  • Verder inbedden integrale ouderenzorg, rond ouderenteams met ondersteuning van OZOverbindzorg en versterken verbinding met het sociaal domein en het ziekenhuis (transmurale overdracht)
  • Monitoring ouderenzorg continueren en doorontwikkelen
  • Gezamenlijke ontwikkeling en implementatie van regionale werkafspraken rond ELV en ander kortdurend verblijf over o.a. beschikbaarheid van bedden en het actueel inzichtelijk maken daarvan, de triage en overdracht.

Gezond Veluwe maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken. Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. Als je marketingcookies accepteert delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Geef hieronder aan welke categorie cookies we mogen plaatsen.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.