Werksessie

Aftrap logeerzorg voor ouderen

Op vrijdag 22 april vond de eerste werksessie voor logeerzorg voor ouderen plaats in ‘t Harde. Het is de ambitie om in de regio van GezondVeluwe 24-uurs logeerzorg te realiseren voor ouderen die thuis wonen. Tijdens deze eerste sessie werd onder andere opgehaald welke wensen er zijn, wat er nodig is en welke drempels verwacht worden. In dit artikel lees je meer over de inhoud van deze eerste sessie en hoe deze is verlopen.

Werkgroep en werksessie

Samen met professionals, organisaties, mantelzorgers en vrijwilligers 24-uurs logeerzorg voor ouderen die thuis wonen vormgeven. Zo luidt de opdracht die de werkgroep met Alma van Maanen namens de gemeenten, Erik Koekoek van Zilveren Kruis en Willemien Schep als projectleider onder de vlag van GezondVeluwe op zich hebben genomen. Bij de werksessie waren beleidsmedewerkers van de gemeenten, mantelzorgconsulenten, zorgaanbieders en zorgverleners aanwezig. De bijeenkomst werd geopend door Willem Krooneman, wethouder van Elburg. Hij benadrukte het belang van ondersteuning voor mantelzorgers. 

Landelijke aanbevelingen en inspirerende voorbeelden

Hieke Wijbenga van Mantelzorg.nl nam de aanwezigen mee in de landelijke ontwikkelingen rondom mantelzorg en respijtzorg. Ook noemde ze zeven landelijke aanbevelingen voor de organisatie van logeerzorg. Dit zijn:
1.     Breng behoefte en aanbod bij elkaar.

2.     Erken het belang van maatwerk.

3.     Stel een lokale respijt coördinator aan.

4.     Verbeter de toegang tot respijtzorg: tijdig, passend en op maat.

5.     Werk samen over de domeinen heen.

6.     Ontregel de procedures.

7.     Zorg bij de inkoop van respijt voor een samenhangend aanbod.

Daarna vertelde Erik Koekoek van Zilveren Kruis over de logeeropvang ‘Logeerhuis Het Buitenhuis’. Hier bekijk je een filmpje daarover. Interessante adviezen voor de gemeenten kwamen aan bod, zoals: maak toegang tot geplande logeerzorg laagdrempelig voor inwoners en mantelzorgers, bijvoorbeeld met een strippenkaart voor maximaal 14 dagen per jaar. Vervolgens vertelde Corine Pomstra over haar logeeropvang voor mensen met dementie, Buitenplaats Boeschoten en Hoeve Ruimzicht. Met name over hoe mooi en tegelijkertijd hoe moeilijk dit is.

Aan de slag

Na de pauze werd er in een sessie hard gewerkt. Er werden bevindingen met elkaar gedeeld: wat zag men, welke wensen er zijn, wat is er nodig en welke drempels worden verwacht. Deze bevindingen zijn uitgewerkt in een aantal onderdelen. Verschillende werkgroepen gaan daar verder mee aan de slag. Op 21 juni van 9.00 tot 11.00 uur vindt het vervolg plaats.

Voor vragen kunt u terecht bij projectleider Willemien Schep via w.schep@willemholtrophospice.nl

Gezond Veluwe maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken. Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. Als je marketingcookies accepteert delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Geef hieronder aan welke categorie cookies we mogen plaatsen.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.