De kinderen schaken nu met opa


Vera Freeke is ouderenadviseur bij welzijnsorganisatie ZorgDat in Harderwijk en vertelt over haar welzijnswerk voor ouderen.

“Ik heb de mooiste baan van de wereld. Elke dag is afwisselend en met een beetje welzijn kan je al zoveel bereiken voor ouderen en hun mantelzorgers. Als ouderenadviseur help ik ouderen én hun mantelzorgers bij diverse vragen rondom welzijn. Deze ondersteuning kan heel divers zijn. Van het helpen met een formulier invullen, gesprekken met een bewindvoerder, vragen over wonen tot aan aandacht voor eenzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan iemand die net zijn partner is verloren. De vragen zijn de afgelopen jaren wel complexer geworden, omdat ouderen langer thuis wonen. In mijn aanpak staat het eigen netwerk van de ouderen centraal en ook wat zij kunnen op eigen kracht. Daar is vaak meer te halen dan mensen zelf denken. Onlangs vroeg een vrouw me om een vrijwilliger te regelen om te schaken met haar man. Waarom vroeg ze dit niet aan één van haar vier kinderen of kleinkinderen? De vrouw voelde zich bezwaard. De kinderen waren al zo druk. Dit terwijl de kleinkinderen het juist wel erg leuk vinden om met opa te schaken en dat doen ze nu ook wekelijks.

Verder ken ik de sociale kaart van Harderwijk goed. Er zijn tal van mogelijkheden voor ouderen om aan te sluiten bij activiteiten die bij hen passen. Er zijn ook ouderen die bewust kiezen om niet groepsgericht bezig te zijn. Die willen gewoon soms hun verhaal kwijt en dat kan bij mij. De komst van OZOverbindzorg maakt me blij. Dit communicatiesysteem zet de zorg en ondersteuning rondom ouderen en hun mantelzorgers centraal. De lokale ouderenteams schakelen mij in voor vragen rondom welzijn. Ik krijg bijvoorbeeld signalen vanuit de praktijkondersteuner of de wijkverpleegkundige om te ondersteunen bij welzijnsvragen. Ik werk nu al heel fijn met enkelen van hen goed samen, maar via het systeem heb je nog meer eenvoudige korte lijntjes met elkaar. Ik heb al een aantal ouderen waarbij ik denk dat het heel handig is om hen ook te laten aansluiten op OZOverbindzorg. Veel vragen rondom zorg kunnen opgelost worden met welzijn. Ze zeggen ook wel eens, stop een dubbeltje in welzijn en je bespaart een kwartje op zorg. Verder vraag ik ouderen ook vaak om na te denken over hun toekomst. Als 60-plusser kan je best al nadenken waar je later wilt wonen als je 80 jaar bent. Of hoe je de bankzaken later wilt regelen. Wil je bijvoorbeeld de kinderen hiervoor machtigen? Of wil je het juist anders regelen, want niet alle kinderen zijn hier ook geschikt voor. Dit zijn vaak lastige onderwerpen, maar het is wel belangrijk om er over na te denken.”

Over Gezond Veluwe

GezondVeluwe is in juni 2016 gestart met de samenwerking rondom de zorg en ondersteuning voor
ouderen in Noordwest-Veluwe en Zeewolde. Samen met gemeenten, zorg- en welzijnorganisaties
werken we aan meer regie voor ouderen op hoe ze vitaal ouder kunnen worden en om de ervaren
kwaliteit van de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren. We gaan daarbij uit van de behoeften
van de ouderen en hun mantelzorgers. Kijk voor meer informatie over ons programma op de pagina
ouderenzorg.

← Alle ervaringsverhalen