Preventie
St Jansdal is trotse partner in RISE-onderzoek voor beter herstel na beroerte
18 november 2024
Elk jaar krijgen in Nederland 40.000 mensen een beroerte. Van deze groep krijgt 25% binnen een jaar een tweede beroerte of overlijdt. Om dit risico te verkleinen, Neemt het St Jansdal ziekenhuis deel aan het landelijke RISE-onderzoek. Dit onderzoek richt zich op het verbeteren van preventie na een beroerte door middel van ‘persoonlijke’ coaching. Waardoor mensen meer bewegen, minder zitten en beter slapen. Daarnaast wordt ook de kosteneffectiviteit van deze RISE interventie onderzocht.
Het ondersteunen van mensen in hun thuissituatie
In samenwerking met eerstelijns fysiotherapeuten en het gebruik van innovatieve technologieën, zoals het RISE eCoaching systeem, dat bestaat uit een activiteitenmonitor en een smartphone-applicatie, ondersteunen we patiënten in hun thuissituatie. De coaching bestaat uit gedragsveranderingstechnieken, met actieve betrokkenheid van een partner of naaste. Zo wordt de kans vergroot om duurzame resultaten te bereiken.
RISE is veelbelovend
Een voorlopige evaluatiestudie liet zien dat de RISE-interventie veelbelovend lijkt om mensen met een beroerte te ondersteunen bij het verminderen en onderbreken van hun zittijd. Mensen gaan door RISE meer bewegen. Hierdoor neemt het risico op een nieuwe beroerte waarschijnlijk af.
Betere gezondheidsresultaten én kosteneffectieve zorg!
Als partner van het RISE vervolgonderzoek draagt het St Jansdal bij aan een toekomst waarin mensen die een beroerte hebben gehad minder kans hebben op een herhaling van een beroerte en bovendien betere, langdurige gezondheidsresultaten ervaren. Dit programma kan een belangrijke stap zijn richting kosteneffectieve, preventieve zorg in Nederland.
Meer weten?
Wil je meer weten over het landelijke RISE-onderzoek? Lees verder op de website van Fontys.
Op vrijdag 29 november zullen promovendi Suzanne Broers en Camille Biemans meer vertellen over RISE bij het CVA Kennisnetwerk symposium. Hiervoor kun je je nog aanmelden.