GEM

Start Ecosysteem Mentale Gezondheid voor Jeugd

Op 6 mei vond het eerste VeranderAtelier Jeugd plaats in de ontwikkeling van het Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM). Twintig bevlogen mensen uit de regio kwamen samen om een eerste beeld te vormen van hoe we een ecosysteem mentale gezondheid voor Jeugd in de regio vorm zouden kunnen geven en wat hierin de eerste stap kan zijn. Het was een geslaagde middag.

Het programma

Philippe Delespaul nam de aanwezigen mee in zijn kijk op psychisch lijden en het gedachtegoed van GEM. Vervolgens was er ruimte voor discussie over zijn verhaal, vragen werden verzameld in de groep en beantwoord door Arien Storm en Philippe Delespaul. De vervolgstap was om de vertaling naar de regio te maken. De aanwezigen gingen enthousiast aan de slag met post-its om de vragen te beantwoorden zoals:

  • Wat hebben we al en wat doen we al?
  • Wat is er niet?
  • Welke kansen moeten we grijpen?
  • Welke bedreigingen zijn er?
  • Waarom vereist jeugd een andere aanpak dan volwassenen?

Tot slot werd een vertaling gemaakt naar wat de hulpbronnen van GEM kunnen toevoegen en hoe deze bronnen al deels worden vormgegeven op de Noordwest-Veluwe. Een stemming in de groep resulteerde in een unanieme mening dat er voor jeugd gestart moet worden met het Verkennend Gesprek.

Het verslag van de bijeenkomst is nog in ontwikkeling en zullen we met je delen zodra deze klaar is.

Hoe verder?

Vijf mensen uit de groep gaan met behulp van de opbrengsten van dit VeranderAtelier over de eerste stap om het Ecosysteem Mentale Gezondheid voor Jeugd vorm te geven.

Waarom GEM Jeugd

In de Noordwest-Veluwe wordt sinds 2022 gewerkt aan het vormgeven van een Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM). Omdat er veel knelpunten en behoeften liggen op het gebied van de mentale gezondheid van jeugd in de regio, wordt er via het VeranderAtelier Jeugd gekeken hoe dit ecosysteem ook voor jeugd ontwikkeld kan worden. Dit zoveel mogelijk in aansluiting met de al lopende ontwikkelingen binnen GEM.

Over GEM

GEM staat voor Ecosysteem Mentale Gezondheid. Het is een nieuwe brede benadering van gezondheid die de mens centraal stelt en niet de psychische aandoening. GEM is gericht op het leven en op zelfregie van de hulpvrager. In dit filmpje wordt duidelijk uitgelegd wat GEM is en uit welke onderdelen het ecosysteem bestaat.

Gezond Veluwe maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken. Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. Als je marketingcookies accepteert delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Geef hieronder aan welke categorie cookies we mogen plaatsen.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.