Mentale Gezondheid

Start aanpak GEM-Jeugd

In de Noord-Veluwe en Zeewolde zijn we sinds 2022 bezig met het vormgeven van een Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM). Omdat we weten dat er ook veel knelpunten en behoeften liggen op het gebied van de mentale gezondheid van jeugd in de regio, verkennen we op dit moment hoe we dit ecosysteem ook voor jeugd kunnen ontwikkelen. Het vormgeven hiervan vraagt een andere aanpak dan het vormgeven van het ecosysteem voor volwassenen. Daarom starten we begin mei het VeranderAtelier GEM-Jeugd.

Wat is een VeranderAtelier?

We brengen momenteel in kaart wie we bij het VeranderAtelier GEM-Jeugd moeten betrekken. Dat zijn in de eerste plaats jongeren zelf, maar ook jongerenwerkers, buurtsportcoaches, welzijnswerkers, mensen uit het onderwijs, de huisartsenpraktijk en de GGZ. Daarna wordt bepaald met welke bouwstenen we GEM-Jeugd gaan opzetten. Hiervoor organiseren we ‘VeranderAteliers’. Lokale “uitvoerders” die zich bezighouden met de mentale gezondheid van jeugd bepalen eerst welke onderdelen belangrijk zijn voor jeugdigen, welke bronnen er al zijn en wat we missen in de regio. We streven naar een zo’n divers mogelijke groep, want een ecosysteem floreert op diversiteit.

In de volgende sessies van het VeranderAtelier doorlopen we een proces dat bestaat uit:

  • Verdieping van de waarden van een Ecosysteem Mentale Gezondheid
  • Inventariseren wat er al aanwezig is en wat vanuit die waarden werkt
  • Maken van een plan en leeropdracht waarmee we kunnen versnellen en verbinden
  • Opdoen van ervaringen
  • Maken van een plan hoe GEM-Jeugd onderdeel kan worden van het Ecosysteem Mentale Gezondheid

Wil je een bijdrage leveren?

De eerste sessie vindt plaats in mei. Wil je graag een bijdrage leveren? Neem dan contact op met Raedelijn-adviseurs Karlijn van Kats (kvkats@raedelijn.nl) of Marian Kesler (mkesler@raedelijn.nl)

De sessies vragen weinig tot geen voorbereiding. Naar aanleiding van een bijeenkomst werken we concrete vervolgstappen uit met een klein groepje en vragen we de grotere groep mee te denken tijdens de volgende bijeenkomsten. Afhankelijk van je interesse en beschikbare tijd kan je aansluiten in het kleine groepje. Indien dit het geval is vraagt dat een intensievere betrokkenheid en meer tijd.  

Wat is GEM?

GEM staat voor Ecosysteem Mentale Gezondheid. Het is een nieuwe brede benadering van gezondheid die de mens centraal stelt en niet de psychische aandoening. GEM is gericht op het leven en op zelfregie van de hulpvrager. In dit filmpje wordt duidelijk uitgelegd wat GEM is en uit welke onderdelen het ecosysteem bestaat. 

Gezond Veluwe maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken. Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. Als je marketingcookies accepteert delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Geef hieronder aan welke categorie cookies we mogen plaatsen.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.