Ouderenzorg

Succesvolle inspiratiesessie ‘Een samenredzame gemeenschap’

Op de Noord-Veluwe werken gemeenten, welzijn, woningcorporaties, zorgorganisaties, Zilveren Kruis | Zorgkantoor en Weyond samen aan de visie ‘Een samenredzame gemeenschap’.  Hiervoor is op 16 januari jl. een inspiratiesessie gehouden. De vraag ‘hoe sluiten we als organisaties aan bij inwonerinitiatieven’, stond centraal. Graag delen we de inzichten en de aftermovie van deze sessie met je.

Maak de burger meester van zijn eigen leven
Een van de belangrijkste inzichten was dat het als organisaties c.q. hulpverleners helpend is om de houding van reablement aan te nemen (Reable Nederland). Dit betekent dat:

  • we nemen niet over wat mensen zelf kunnen
  • we helpen mensen te herwinnen wat ze niet meer kunnen
  • we en zorgen samen voor een oplossong voor dat wat overblijft

Dit leidt tot een aantal belangrijke gedragingen voor hulpverleners:

Aanbodgericht denken loslaten
Het helpt om te stoppen met denken vanuit het welzijns- of zorgaanbod van organisaties en vanuit hier het gesprek met inwoners of gemeenschappen aangaan. Hulpverleners doen daardoor alleen datgene waar om gevraagd wordt.

Leer de gemeenschap kennen
Leer elkaars taal spreken. Bevraag de gemeenschap op wat zij zelf al doen, wat zij belangrijk vinden en waar ze hulp bij nodig hebben. Soms hebben ze jou als hulpverlener niet nodig.

Vorm je organisatie om naar de gemeenschap
Rol geen nieuw aanbod of projecten uit in een dorp/wijk. Bedenk samen wat er nodig is een om cliënt of gemeenschap verder te brengen. Denk na: ‘hoe kan ik mijn organisatie inzetten of aanpassen om de gemeenschap verder te helpen?’ in plaats van ‘wat kunnen cliënten bij mij voor hulp krijgen?’.

Aftermovie 

Benieuwd naar de sfeer en de samenvatting? Bekijk dan hier de aftermovie.