Thema Mentale gezondheid

Herstelondersteunend gesprek

Op de Noordwest Veluwe wordt de komende tijd geëxperimenteerd met herstelondersteunende gesprekken bij mensen met vragen/uitdagingen op het psychische vlak. Het doel van deze gesprekken is om samen met de hulpvrager te zoeken naar de best passende handvatten om om te gaan met zijn/haar uitdagingen.

Hoe werkt een herstelondersteunend gesprek?

Mensen met vragen/uitdagingen op het psychische vlak kunnen zich op allerlei plekken melden. Denk aan de huisarts, welzijn of de gemeente. Met een herstelondersteunend gesprek willen we op al deze plekken een gesprek voeren waarin breed gekeken wordt naar de leefwereld van de hulpvrager, vervolgens zoeken we naar handvatten om beter om te gaan met de uitdagingen van de hulpvrager. Dat wil zeggen dat we de gebaande paden loslaten, de regie bij de hulpvrager ligt en we met elkaar op zoek gaan naar welke interventie het beste past. 

Er is nog geen blauwdruk voor een herstelondersteunend gesprek. We zullen dit met elkaar vormgeven en op kleine schaal gaan experimenteren. Vanuit verschillende experimenten kunnen we leren, verder ontwikkelen en mogelijk opschalen.

Waar gaan experimenten starten?

In december 2022 zal het eerste experiment gaan starten bij een huisartsenpraktijk in Ermelo. Bij deze huisartsenpraktijk zal met 20 personen een herstelondersteunend gesprek worden gevoerd. Dit zijn personen die doorverwezen worden van de huisarts naar de POH-GGZ. Bij het gesprek zijn een POH-GGZ en iemand uit het Sociaal Team betrokken. Dit experiment zal t/m maart 2023 lopen.

Daarnaast zijn eerste stappen gezet om in 2023 experimenten te starten bij:

  • De gemeente, hier wordt samenwerking gezocht met Ixta Noa (Praktijkhuis Harderwijk).
  • ‘Afschaling’ van zorg uit de GGZ naar welzijn.

Kerngroep Mentale gezondheid

Het project Herstelondersteunende intake valt onder de kerngroep Mentale gezondheid van GezondVeluwe. De ambitie van deze kerngroep is het bieden van herstelgerichte ondersteuning en zorg in de Noordwest-Veluwe. Hiermee wordt de mentale gezondheid van inwoners bevorderd door:

  • Zelfregie van personen (op het mentale vlak) te versterken. 
  • Aan te sluiten bij de krachten en mogelijkheden die reeds aanwezig zijn bij de persoon (en zijn omgeving).

Gezond Veluwe maakt gebruik van cookies.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze website goed te laten werken. Met jouw toestemming plaatsen wij statistische cookies die worden gebruikt om de website te testen en te verbeteren. Als je marketingcookies accepteert delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Geef hieronder aan welke categorie cookies we mogen plaatsen.

Lees meer

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Lees meer

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Lees meer

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.