Nieuws

GezondVeluwe is voor en door de regio. Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief.

"Wat is een goede leeftijd om de woning aan te passen?" In gesprek met Henk Visser

Wat is een goede leeftijd om de woning aan te passen met het oog op langer zelfstandig thuiswonen? "Eindeloos uitstellen kan niet. Je bent te laat als je nog moet beginnen als het echt nodig is.” Dorine ten Doeschot van cliëntenorganisatie Zorgbelang is in gesprek met Henk Visser uit Zeewolde over vitaal oud(er) worden.

 

Voordat ik aanbel, trekt mijn blik naar de prachtig onderhouden tuin. Visser verwelkomt me hartelijk en duikt vervolgens de keuken in om koffie te zetten.“Ja, over die tuin…het klopt dat ik daar veel plezier aan beleef. Toch merk ik, nu ik wat ouder word, dat het onderhoud me meer energie kost. Ik heb eigenlijk pijnstillers nodig voor mijn rug, als ik een paar dagen in de tuin heb gewerkt. Ik heb daarom de tuin de afgelopen jaren onderhoudsvriendelijker gemaakt. Ook hebben we de woning aangepast. Eindeloos uitstellen kan niet. Je bent te laat als je nog moet beginnen als het echt nodig is. Op de begane grond hadden we al een slaapkamer en onlangs heeft mijn zoon uit Amsterdam me geholpen met het maken van een ruimte tot een badkamer. We kunnen ons dus prima redden hier, ook wanneer we later minder goed de trap op kunnen.”

 

Vertrouwen in de toekomst

“Met deze vooruitziende blik hebben we alle vertrouwen in de toekomst. We genieten van wat we allemaal nog wél kunnen. We passen regelmatig op ons kleinkind, die soms wel drie keer per week over de vloer komt. Dan gaan we met hem op pad. De natuur in of naar musea. Helaas zijn er in de wijk geen kinderen van zijn leeftijd. Aan onze kant van de straat wonen alle eerste bewoners nog. We zijn met elkaar meegegroeid. We kunnen een beroep op elkaar doen en dat geeft een goed gevoel.”

 

Een beetje zon en warmte

“En ook in deze fijne straat zijn de dagen in de winter soms erg donker, nat en lang. Ik vind het dan niet zo uitnodigend om naar buiten te gaan. De krant heb je op een gegeven moment wel gelezen en het internet doorgespit. Ik heb er wel wat op bedacht. Om te voorkomen dat ik mijn dagen humeurig binnenshuis slijt, boeken mijn vrouw en ik in de wintermaanden een vakantie naar de Canarische eilanden. Pakken we daar wat extra zon mee en toeren we met een huurauto het mooie landschap door. Een beetje zon en warmte, dat doet een hoop!”

 

Zeewolde

Visser vertelt me over het werken bij de Rijksdienst tijdens de drooglegging van de polders. De reden dat hij in 1980 voet aan wal zette in Almere Stad. Een tegeltje voor de eerste bewoners, uitgereikt door minister van Agt, heeft Visser er ook aan overgehouden. Maar zoals de echte pionier betaamt, trekt Visser door en ontvangt hij in 1984 een tweede tegeltje, behorende bij de ‘eerste bewoners’ wanneer hij de Zeewoldense grond koopt. Eind vijftig besloot Visser met vervroegd pensioen te gaan, na diverse functies - van constructeur tot hoofd ingenieursbureau - bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders en de gemeente Dronten te hebben vervuld.

 

Prachtige bosgebieden 

In het buitengebied van Zeewolde is Visser na zijn pensioen nog vaak te vinden. “Kluswerkzaamheden in de ‘Rode schuur’, of het werken aan informatiepanelen langs de wandelroutes. Voor IVN ben ik soms op pad en verzorg ik ook de nieuwsbrief. Dat laatste doe ik dan wel voornamelijk vanuit huis. We hebben prachtige bosgebieden rondom Zeewolde. Ik kom er graag. Ik vind het jammer dat er niet een gezellig plekje is om even te gaan zitten met goede koffie bijvoorbeeld. Als je me vraagt wat mijn welbevinden zou vergroten, zou zoiets zeker daartoe bijdragen.”

 

Zorg dichtbij

“Gelukkig gaan mijn wensen om relatief kleine dingen. Ik ga elke zondag op bezoek bij mijn moeder. Ze is 95 jaar en krijgt zorg op de Veluwe. Ze is dement en gelukkig herkent ze nog net wie ‘erbij horen’. Als ik daar naartoe rijd, dan vraag ik mijzelf wel eens af, of ook ik buiten de poldergrenzen zou moeten uitwijken, wanneer de vereiste zorg niet in Zeewolde gegeven kan worden. Het zou me geruststellen als ik weet dat de zorg dan dichtbij beschikbaar is. Een pionier is namelijk ook wel eens klaar met zijn taak.”

 

Over GezondVeluwe

GezondVeluwe is in juni 2016 gestart met de samenwerking rondom de zorg en ondersteuning voor ouderen in Noordwest-Veluwe en Zeewolde. Samen met gemeenten, zorg- en welzijnorganisaties werken we aan meer regie voor ouderen op hoe ze vitaal ouder kunnen worden en om de ervaren kwaliteit van de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren. We gaan daarbij uit van de behoeften van de ouderen en hun mantelzorgers. Kijk voor meer informatie over ons programma en activiteiten op de pagina ouderenzorg.

 

==========================================================================

Lees ook: