Nieuws

GezondVeluwe is voor en door de regio. Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Wanneer ben je oud? In gesprek met Flip Tepper uit Zeewolde

Dorine ten Doeschot is adviseur bij cliëntenorganisatie Zorgbelang en is namens GezondVeluwe op bezoek bij de 68-jarige Flip Tepper uit Zeewolde. Lees hun gesprek over vitaal oud(er) worden. 

 

Wanneer ben je oud?  De doelgroep 55+; daarvan kan toch niet gezegd worden dat deze bestaat uit ‘ouderen’. Sterker nog, wanneer ik Flip Tepper interview - 68 jaren jong – dan vertelt hij dat hij bepaalde activiteiten uit de weg gaat omdat dat voor ‘ouderen’ is. Mijn beginvraag gaat eigenlijk helemaal niet over de ‘relevantie van de definitie oud’.

 

“Liefst gaan we hier niet meer weg”
Flip heeft de koffie klaar staan als ik op een dinsdagmorgen aanbel. Onder de indruk van het prachtige en nog vrij nieuwe huis kijk ik om me heen. Flip vertelt trots over de levensbestendigheid van de woning die zijn zoon, die architect is, heeft ontworpen. “Liefst gaan we hier niet meer weg”. Eén keer per 14 dagen komen de drie kleinkinderen zijn aandacht ´opeisen’, iets waarvan hij ontzettend geniet. “Aan het eind van de dag eten we met z’n allen, kinderen inclusief, een mooi moment is dat altijd.”

 

Midden in het leven
Terwijl ik mijn koffie drink, besef ik me dat ik hier zit tegenover een heel actieve Zeewoldenaar, die midden in het leven staat. Zijn rol als secretaris van de 55-plus raad is slechts één van de vele activiteiten die hij vervult nu hij met pensioen is. Zo wordt dit jaar de collecte voor de Nederlandse Stichting van Gehandicapten gecoördineerd door Tepper. Ook de kennis en nieuwsgierigheid die hij ontwikkelde in zijn jarenlange werkverleden in de banksector blijven van waarde.

 

Op de vraag, wat deze werkzaamheden hem hebben gebracht antwoordt Tepper: “Je krijgt meer begrip voor de persoon. Ik oordeel niet meer zo snel, maar betrek de context waarin zoiets kan groeien.”

 

Tepper: “In mijn vrije tijd ben ik af en toe ‘schuldhulpmaatje’, waarbij ik ondersteuning bied aan mensen bij het ordenen van de financiële administratie. Ik heb 40 jaar gewerkt in de bankensector en ik was altijd nieuwsgierig hoe het zover kon komen. Dat je achter raakt op betalingen, het overzicht verliest. Vroeger kwam ik nooit met deze doelgroep in aanraking.” Op mijn vraag, wat deze werkzaamheden hem hebben gebracht antwoordt Tepper: “Je krijgt meer begrip voor de persoon. Ik oordeel niet meer zo snel, maar betrek de context waarin zoiets kan groeien.  Als je nooit het goede voorbeeld hebt gehad om met geld om te gaan, dan begrijp ik ook dat het lastig wordt als je er opeens helemaal zelf voor staat, bijvoorbeeld als jonge moeder.”

 

Zeewolde is prima wonen
Op mijn vraag wat Tepper nodig heeft om z’n tevredenheid te laten groeien antwoordt hij: ”Ik zou wel meer naar de schouwburg willen. Door het ontbreken van een schouwburg in Zeewolde ben je toch genoodzaakt om een stuk te rijden. Het is nu allemaal niet zo erg. Maar ik bedenk me wel eens hoe het zou zijn als ik straks minder mobiel ben. Het is iets wat ik graag doe en wat bijdraagt aan mijn welbevinden. In Zeewolde zijn de voorstellingen allemaal wat kleinschalig.  Ik raak enthousiast bij het horen van het alternatief dat Tepper noemt;  zo’n vijf keer per jaar is hij te vinden in ‘Hoeve Karree’. Een boer die in het buitengebied een soort schouwburg voor ca. 80 personen heeft. Wat een prachtig initiatief.

 

“Mijn kennis op peil houden, weet wat er zoal gebeurt in de omgeving én in de wereld, dat is belangrijk voor me”

Zorg heeft hij nog niet echt nodig, maar hij heeft zicht op het aanbod zorg, mocht dit wel aan de orde zijn. Hij weet zijn weg te vinden naar de ouderen-gym, en door zijn werk bij de 55+ Raad blijft hij op de hoogte wat er zoal speelt in de omgeving. Niet alleen op lokaal maar ook op mondiaal niveau vindt hij dit gegeven belangrijk. Als ik vraag naar wat hem nog meer vitaal houdt, wijst hij naar de krant die verderop de eettafel bedekt. “Het liefst zou ik me abonneren op vijf kranten, maar dan kom ik tijd tekort. Maar m’n kennis op peil houden, weet wat er zoal gebeurt in de wereld, dat is belangrijk voor me. Hoewel het effect ervan ook wel is dat ik me soms afvraag waar het naar toe gaat met de innerlijke beschaving van de mensheid, en de onderlinge verdraagzaamheid in de wereld. Een mooi thema, waar we nog even op doorpraten, maar gezien de doelstelling van dít stuk, zal ik u daar niet verder in meenemen. Hoewel, aan het eind komt het toch weer terug…

 

Dromen
Het afsluiten met de vraag waar men nog over droomt, brengt vaak de kern van een wens naar boven. Wat is hetgeen nu, waar u van droomt om vitaal en gelukkig ouder te kunnen worden? Tepper: “Dat de wereld en haar conflicten wat minder zwart- wit worden. En de verdraagzaamheid groeit.” Het is een wens die ik met Tepper deel, en waarvan ik ook denk, zo makkelijk krijg je dat zelf niet voor elkaar. Maar ik zie het ook als een uiting die wordt gedaan door iemand die al lang en breed heeft opgepakt, juist dát wat hij zelf in de hand heeft voor zijn welbevinden. De droom gaat verder dan de eigen vitaliteit, omdat dit laatste wel goed zit bij Tepper.

 

Over GezondVeluwe

GezondVeluwe is in juni 2016 gestart met de samenwerking rondom de zorg en ondersteuning voor ouderen in Noordwest-Veluwe en Zeewolde. Samen met gemeenten, zorg- en welzijnaanbieders werken we aan meer regie voor ouderen over hoe ze vitaal ouder worden en om de ervaren kwaliteit van de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren. Kijk voor meer informatie over onze activiteiten en projecten op onze pagina ouderenzorg.

 

Datum publicatie: 17/11/2016

 

==========================================================================

Lees ook: