Aan het woord

GezondVeluwe is voor en door de regio. We zijn benieuwd naar uw verhaal

Revalidatiezorgverpleegkundige Elise de Boer: "Revalideren is hard werken"

Als het door omstandigheden nodig is om na een ziekenhuisopname eerst te revalideren voordat iemand weer naar huis kan, dan gebeurt dat het liefst zo dicht mogelijk in de eigen omgeving. Dat geldt misschien nog wel meer voor ouderen! Het is immers fijn als vertrouwde mensen niet te ver hoeven te reizen om hen te bezoeken.

 

In Harderwijk, direct grenzend aan ziekenhuis St Jansdal, ligt reactiveringscentrum Klimop. Klimop is een samenwerking tussen het ziekenhuis St Jansdal en Zorggroep Noordwest-Veluwe waar jaarlijks zo’n 500 voornamelijk oudere mensen revalideren. Elise de Boer, gespecialiseerd geriatrisch revalidatiezorgverpleegkundige werkt hier alweer zo’n 5 jaar en zij weet als geen ander: “Revalideren bij Klimop is hard werken!”

 

Revalideren dichtbij huis
Elise: “Mensen komen hier na een ziekenhuisopname voor bijvoorbeeld een knie- of heupprothese,  een cardiologische ingreep, een hernia of een hersenbloeding. Zodra ze bij Klimop komen, start een intensieve revalidatieperiode. Die duurt zo’n 24 uur per dag! Alles wat hier gebeurt, is erop gericht dat mensen thuis weer zo goed mogelijk kunnen functioneren. Het doel is afgesteld op wat de patiënt zelf wil bereiken. Moet hij of zij thuis weer kunnen traplopen? Koken? Of gaat het bijvoorbeeld om zo goed mogelijk leren praten na een beroerte. Wij werken aan wat de cliënt belangrijk vindt. En alles wat hier gebeurt, staat in dienst van dat doel. Het specifieke revalidatieprogramma per persoon, maar ook: jezelf verzorgen, je bed opmaken en je eten bij elkaar verzamelen bij het ontbijtbuffet. Zelfs groenten snijden in de kookgroep om de fijne motoriek te trainen: het maakt allemaal onderdeel uit van de therapie.”

 

Echt willen weten wat beter kan

De constant hoge score voor cliëntentevredenheid kan Elise wel verklaren. “Respect en cliëntgerichtheid, daar draait ons werk om. Wij vragen niet alleen vooraf wat een cliënt verwacht, maar peilen ook tussentijds of de revalidatie naar wens verloopt. Wij zoeken telkens actief naar verbeterpunten en willen écht weten wat wij beter kunnen doen. Zo kunnen wij heel snel bijsturen als er iets niet helemaal naar wens verloopt.”

 

Nieuw specialisme

Dat ‘streven naar beter’ doen de verpleegkundigen en verzorgenden nauw samen met alle andere disciplines van Klimop: de specialist ouderengeneeskunde, de fysio- en ergotherapeut, logopedist, diëtist, activiteitenbegeleider, psycholoog en geestelijk verzorger. Recentelijk is het Klimopteam uitgebreid met een geheel nieuw specialisme. Zowel Elise als haar collega Jana Gehler maken onderdeel uit van de allereerste lichting van de opleiding Geriatrisch Revalidatie Zorg verpleegkundige aan de VU Amstel Academie. “Het multidisciplinaire karakter van Klimop is van grote waarde. We benutten elkaars kwaliteiten en deskundigheid optimaal en halen zo het beste uit elkaar. En uiteindelijk dus ook uit de cliënt”, besluit Elise.

 


 

Nog geen lid van onze nieuwsbrief? Meld u aan.

 

Lees ook: