Aan het woord

GezondVeluwe is voor en door de regio. We zijn benieuwd naar uw verhaal

Nu kan ik alles nog, maar over 10 jaar? In gesprek met Margriet Kok

“Soms vraag ik me af, hoe het over tien jaar zou zijn. Nu kan ik alles nog. Maar waar woon ik bijvoorbeeld over tien jaar?" Dorine ten Doeschot werkt bij cliëntenorganisatie Zorgbelang en is in gesprek met de 72-jarige Margriet Kok over vitaal oud(er) worden.

 

Nog voordat we ons naar de zithoek verplaatsen slaat Margriet trots haar balkondeuren open, om het uitzicht over het park met me te delen. “Dit appartement bevindt zich op de begane grond. Mocht ik ooit minder goed ter been raken dan kan ik mijn huis in ieder geval nog bereiken. Maar, nu is het nog niet aan de orde. Met de meeste buren heb ik prima contact en we helpen elkaar waar nodig. Dat is een fijn gegeven.”

 

Onderdeel zijn van de maatschappij
De geboren Friezin is zo’n 15 jaar geleden in Zeewolde komen wonen. “Ik kwam in een onbekende omgeving terecht en ik moest opnieuw mijn netwerk opbouwen. Ik verzorg de notulen voor onze Vereniging van Eigenaren en van de Katholieke Bond Ouderen (KBO) in Zeewolde. Toen ik net in Zeewolde kwam wonen ontmoette ik een echtpaar en door hen ben ik betrokken geraakt bij de KBO. Ik ben direct heel eerlijk geweest over mijn levensopstelling. Omdat de KBO zich voor ieder mens openstelt bleek ‘het niet gelovig zijn’ geen probleem. Ik vind het fijn om met taal bezig te zijn, en door het verzorgen van de notulen geef ik uiting aan mijn hobby schrijven. Het maakt ook dat ik me zo onderdeel van de groep voel."

 

Sociaal en fit blijven
Margriet lijkt gemakkelijk verbindingen te leggen. Zo is ze ook lid van de plaatselijke Bridgeclub. Waar ze direct aan toevoegt dat de sociale contacten heel belangrijk zijn. “Zó sociaal dat we vrijwel steevast op de laatste plaats eindigen. Om het team boven ons deze plaats te besparen!”, lacht ze. Verder is ze al jaren lid van het Gilde Harderwijker Stadsgidsen en deelt ze haar kennis over de geschiedenis van de eeuwenoude Hanzestad met belangstellenden. En in het beoefenen van haar favoriete sport golfen traint Margriet haar fysieke gesteldheid.

 

Mensen kwijt raken
Hoe open Margriet is over het delen van de dingen die ze koestert, zo open is ze ook over de momenten dat ze zich wat minder goed voelt. “Ik weet van mezelf dat ik de natuur op moet zoeken om depressieve gevoelens te onderdrukken. Je komt nu ook op een leeftijd dat je meer mensen om je heen kwijtraakt. Afgelopen twee maanden had ik bijvoorbeeld vier begrafenissen. Dat heeft dan een enorme impact op mij. Er vertrekken mensen uit je omgeving als je ouder wordt, maar daar komen gelukkig ook nieuwe bij.”  

 

Over tien jaar ...
“Soms denk ik wel eens na, hoe het over tien jaar zou zijn. Nu kan ik alles nog. Maar waar zou ik over tien jaar wonen bijvoorbeeld? Ik hoor wel eens verhalen over verzorgingshuizen, waardoor ik me afvraag hoe dat zou zijn. Word ik dan opgenomen in de groep? Dan hoop ik alleen maar dat er een sfeer heerst van elkaar helpen en niet van pesten. Dat zijn vragen die wel eens in mij opkomen. En overige vragen over voorzieningen, gezondheid en welbevinden weet ik altijd wel te stellen aan vrienden, of ik breng ze in tijdens de vergadering van de KBO.”

 

Informele buurtzorg?
“Zolang mijn hersenen en lijf nog meewerken, word ik blij ouder. Mijn gezondheid is heel essentieel in dit proces. Ik denk wel eens, hoe wij als buren elkaar helpen… hoe mooi zou dat zijn wanneer dat nog meer benut wordt. Een soort van informele buurtzorg. Dat zou toch prachtig zijn! Dan zou ik hier ook nog lang kunnen thuis wonen.”

 

Over GezondVeluwe

GezondVeluwe is in juni 2016 gestart met de samenwerking rondom de zorg en ondersteuning voor ouderen in Noordwest-Veluwe en Zeewolde. Samen met gemeenten, zorg- en welzijnorganisaties werken we aan meer regie voor ouderen op hoe ze vitaal ouder kunnen worden en om de ervaren kwaliteit van de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren. We gaan daarbij uit van de behoeften van de ouderen en hun mantelzorgers. Kijk voor meer informatie over ons programma en activiteiten op de pagina ouderenzorg.

 

==========================================================================

Lees ook: